Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Δεν έχει νόημα διάλογος με την Ουκρανία μετά το Κουρσκ, λέει σύμβουλος του Πούτιν


Η Ρωσία αποσύρει τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός που έχει υποβάλλει στην Ουκρανία, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο εκείνο που φαίνεται να ισχύει είναι πως η Ρωσία δεν βλέπει κανέναν λόγο οποιουδήποτε διαλόγου με το Κίεβο, δεδομένης της κατάστασης στο Κουρσκ.

Αρχικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας – μεταξύ των οποίων και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu – απέδωσαν στον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Πούτιν, τον Γιούρι Ουσάκοφ, την δήλωση ότι η Ρωσία αποσύρει τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός που έχει υποβάλλει στην Ουκρανία.

Όπως όμως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Ουσάκοφ σε βιντεοσκοπημένη δήλωση που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο SHOT, δήλωσε πως η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία προς το παρόν, δεδομένης της επίθεσης του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, διευκρίνισε ωστόσο ότι η Ρωσία δεν αποσύρει τις προηγούμενες ειρηνευτικές προτάσεις της.

«Σε αυτό το στάδιο, δεδομένου αυτού του εγχειρήματος (σσ της ουκρανικής επίθεσης στο Κουρσκ), δεν θα συζητήσουμε», δήλωσε ο Ουσάκοφ.

Ερωτηθείς εάν οι προτάσεις για «ειρηνευτικές συνομιλίες» που υπέβαλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούνιο είναι τώρα εκτός τραπεζιού, ο Ουσακόφ είπε ότι δεν είναι.

«Όχι, (οι προτάσεις) δεν έχουν ακυρωθεί. Αλλά σε αυτό το σημείο, φυσικά, θα ήταν εντελώς ανάρμοστο να εισέλθουμε σε οποιοδήποτε είδος διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Ουσάκοφ.

Οι «ειρηνευτικές προτάσεις» του Πούτιν για τις οποίες γίνεται λόγος είναι το περίφημο «τελεσίγραφο» του Ρώσου προέδρου ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις αν η Ουκρανία του εκχωρήσει τις τέσσερις περιοχές που ανακοίνωσε ότι προσάρτησε και δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Μόσχα διέψευσε δημοσίευμα της Washington Post περί πιθανών διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας στην Ντόχα του Κατάρ για να εξαιρεθούν από τις εκατέρωθεν επιθέσεις οι ενεργειακές υποδομές.

Κατά το δημοσίευμα της Post, οι διαπραγματεύσεις αυτές πάγωσαν εξαιτίας της επίθεσης στο Κουρσκ.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου