Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Φόρουμ Ασφάλειας Βαρσοβίας: Επισημάνσεις Αμερικανού στρατηγού Χότζες και η πρόταση της Ελλάδας


Οκτώβριος 3, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει επαρκή αεράμυνα, στρατιωτική κινητικότητα, πυρομαχικά και νοοτροπία για να είναι πλήρως προετοιμασμένο για έναν συμβατικό πόλεμο πλήρους κλίμακας, δήλωσε ο απόστρατος υποστράτηγος των ΗΠΑ Μπεν Χότζες, σύμφωνα με τους Financial Times.

Μιλώντας σε μια συζήτηση στο Φόρουμ Ασφάλειας της Βαρσοβίας, ο Χότζες είπε ότι πολλοί από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν πλήρως την πραγματικότητα ενός πιθανού πολέμου με τη Ρωσία.

Οι προειδοποιήσεις για σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, με πολλούς παρατηρητές να επισημαίνουν ανεπαρκή αμυντική βιομηχανική βάση και μαχητική εκπαίδευση εκ μέρους της Δύσης.

«Δεν έχουμε επαρκή αεροπορική και πυραυλική άμυνα για να προστατεύσουμε τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τις κρίσιμες υποδομές μας», είπε ο Χότζες.

Αδύναμη η ανατολική πτέρυγα

Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ διαθέτει μόνο το 5 τοις εκατό των δυνατοτήτων αεράμυνας που απαιτούνται για να αποτρέψει μια επίθεση, ανέφεραν οι Financial Times.

 «Ακόμα… δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη, επομένως το ζήτημα της στρατιωτικής κινητικότητας εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση που πρέπει να επιλυθεί», πρόσθεσε ο στρατηγός.

«Φανταστείτε λοιπόν μια εβδομάδα όπου αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία θα συμβεί στο Γκντανσκ, ή στην Κλαϊπέντα, ή στο Ταλίν ή στο Μπρέμερχαβεν», σημείωσε ο Χότζες.

 Στη χειρότερη περίπτωση, η Λιθουανία θα έπρεπε να περιμένει δύο εβδομάδες για να φτάσουν οι ενισχύσεις, πρόσθεσε ο Χότζες.

Σοβαρή έλλειψη προετοιμασίας – Πρωτοβουλία Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικοί στρατοί ήταν προετοιμασμένοι για 24ωρη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ οι σημερινοί στρατοί στερούνται σε μεγάλο βαθμό αυτή τη νοοτροπία.

Το θέμα της στρατιωτικής κινητικότητας τέθηκε υπόψη των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, οπότε αποφασίστηκε να υπάρξει ένας στρατιωτικός διάδρομος που θα διέσχιζε την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής αφιερωμένη στην 75η επέτειο της Συμμαχίας, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, υπέγραψε με τους Βούλγαρους ομολόγους του, Ατανάς Ζαπριγάνοφ και τον Ρουμάνο, Άνγκελ Τιλβάρ, την επιστολή ενδιαφέροντος για τη δημιουργία εναρμονισμένου διαδρόμου στρατιωτικής κινητικότητας.

Η υπογραφή της επιστολής προωθεί επίσης την επέκταση του δικτύου καυσίμων του ΝΑΤΟ από την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, έργο που ενισχύει περαιτέρω τη γεωστρατηγική θέση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Από το βόρειο Αιγαίο στη Βάρνα και την Κωνστάντζα

Κατ’ αρχήν, το σχέδιο προβλέπει τη διασύνδεση τεσσάρων λιμένων και των αντίστοιχων υποδομών και δικτύων τους. Ο διάδρομος που θα δημιουργηθεί θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη με τη Βάρνα στη Βουλγαρία και την Κωνστάντζα στη Ρουμανία, τέσσερις στρατηγικές πόλεις για τη Συμμαχία λόγω της γειτνίασής τους με τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.

«Και τα τέσσερα έχουν λιμάνια, σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα που συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανθεκτικότητα και την ευκολία ανάπτυξης των συμμαχικών δυνάμεων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ορισμένες στρατιωτικές πηγές, θα πρέπει να υπάρχει αυτοκινητόδρομος και σιδηρόδρομος που να συνδέει από ξηρά τα λιμάνια της Κωνστάντζας και του Γκντανσκ (Βαλτική Θάλασσα, Πολωνία). Υπάρχουν σχέδια, αλλά δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για αυτό το έργο.

 Στη Ρουμανία, υπήρξαν εικασίες ότι ο αυτοκινητόδρομος θα μπορούσε να περάσει από τα ανατολικά της χώρας, μέσω της Μολδαβίας.

 Μια μεγάλη δυσκολία, ωστόσο, θα ήταν ότι, σε αυτή την περίπτωση, η οδός πρόσβασης θα έπρεπε να διασχίζει και ένα τμήμα της Ουκρανίας, κάτι που είναι πλέον αδύνατο.

Άλλα σενάρια δείχνουν τη διέλευση του αυτοκινητόδρομου μέσω της δυτικής Ρουμανίας, αφού διασχίσει τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, όπου και τα δύο αναφερόμενα κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτό το τελευταίο σενάριο υποστηρίζεται επίσης από τη διαμόρφωση του έργου Via Carpatia, όπως είχε περιγραφεί στις αρχές του έτους στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Παρέμβαση σε δύο-τρεις μέρες

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει «το θάρρος να αναγνωρίσει αυτό που φαίνεται ως απειλή και μετά να αρχίσει να βγάζει τα πυρομαχικά από τις αποθήκες, να αρχίσει να αναπτύσσει στρατεύματα για να είμαστε έτοιμοι. Κατόπιν θα μπορείτε να είστε έτοιμοι να πάτε σε δύο ή τρεις ημέρες όπου χρειάζεται»…

Ο Χότζες πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των συμμάχων συχνά διστάζουν να απαντήσουν γρήγορα και αρκετά αποφασιστικά, φοβούμενοι ότι τέτοια βήματα θα εκληφθούν ως πρόκληση.

Ο Χότζες ζήτησε επίσης να γίνουν επενδύσεις σε ασκήσεις και παραγωγή πυρομαχικών για να αυξηθεί η στρατιωτική ετοιμότητα της συμμαχίας.

«Δέκα και μισό χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ακόμα δεν μπορούμε να παρέχουμε αρκετά πυρομαχικά για μια εβδομάδα. Και αδειάσαμε τις αποθήκες μας για να βοηθήσουμε»…, τόνισε με απαισιοδοξία.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου