Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

LIVE BLOG: Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Iσραήλ χτυπά αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό


Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και το Ιράν να βρίσκονται στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης. Ο κατάλογος των νεκρών αυξάνεται, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων στο Λίβανο ξεπέρασε το 1.2 εκατομμύρια

Χωρίς τέλος η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ο στρατός του Λιβάνου ανταποδίδει τα πυρά κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Παράλληλα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τοποθεσίες πληροφοριών και επικοινωνιών της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι στόχοι περιελάμβαναν πράκτορες στο τμήμα πληροφοριών, εξοπλισμό επιτήρησης, αρχηγείο και άλλες υποδομές, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο από τα χτυπήματα.

Ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τους κατοίκους περισσότερων από 20 πόλεων στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν τα σπίτια τους αμέσως την Πέμπτη, καθώς συνέχιζε μια εισβολή μετά τις χειρότερες απώλειές του σε έναν χρόνο μάχης με τη Χεζμπολάχ.

Η έκκληση για εκκένωση από τις νότιες πόλεις περιελάμβανε την πρωτεύουσα της επαρχίας Ναμπατιέχ, υποδηλώνοντας ότι επίκειται μια άλλη ισραηλινή επιχείρηση που αποσκοπεί στην περαιτέρω αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη τους πρώτους 8 θανάτους στρατιωτών του και σήμερα δήλωσε ότι «εξάλειψε» τον Ράουι Μουστάχα, τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, μαζί με τους ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας Sameh al-Siraj και Sami Oudeh σε επιδρομές πριν από τρεις μήνες

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εν τω μεταξύ εξετάζει την απάντησή του αφού το Ιράν εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεσή του στη χώρα. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον είπε στο CNN ότι τα αντίποινα «θα γίνουν σύντομα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, το Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένα αντίποινα «εντός ημερών», πιθανόν βάζοντας στο στόχαστρο ιρανικές πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου