Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Η επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ και τα αποτελέσματα της. Οι διεθνείς εξελίξεις, τα νέα, οι δηλώσεις και η αναμενώμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν


Η επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ και τα αποτελέσματα της. 

Οι στρατιωτικοί και γεωπολιτικοί αναλυτές πρέπει να μην υποστηρίζουν καμία εμπλεκόμενη πλευρά-χώρα για να έχουν καθαρό μυαλό και να αναφέρουν-δουν με καθαρό μάτι τις εξελίξεις για να μας τις μεταφέρουν με πάσα ακρίβεια και λεπτομέρεια.

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος.

Θα πω όμως ορισμένα ιστορικά δεδομένα που θα φωτίσουν μερικές πτυχές των γεγονότων.

 15 λεπτά βίντεο με τις επιθέσεις στο Ισραήλ:

https://x.com/MyLordBebo/status/1841183543093051731

Οι Παλαιστίνιοι μετά τον πόλεμο του 1967 πήγαν στην Ιορδανία που τους δέχτηκε με αγάπη και έφτασαν στο σημείο να την διαλύσουν. Τους περικύκλωσε το 1973 ο στρατός της Ιορδανίας, έγιναν μάχες και τους έδιωξαν από την χώρα.


Πήγαν στον Λίβανο που οι Χριστιανοί τους δέχτηκαν με αγάπη και τους πρόσφεραν χέρι βοηθείας. Μόλις εγκαταστάθηκαν εκεί ξεκίνησαν επιθέσεις εναντίον των Χριστιανών του Λιβάνου! Συμμάχησαν με τους Μουσουλμάνους του Λιβάνου και ξεκίνησαν έναν εμφύλιο πόλεμο για να σκοτώσουν, βιάσουν και να  κλέψουν τις περιούσιες των Χριστιανών!  Το 1978 οι Χριστιανοί Λιβανέζοι έφυγαν για την Ελλάδα, Κύπρο και την Συρία. Μια χώρα πρότυπο ειρήνης και ασφαλούς συμβίωσης ο Λίβανος, κατάφεραν και την διέλυσαν οι Παλαιστίνιοι. 

Τα πράγματα δεν πάνε καλά στην ΕΕ και η ανοχή προς τους Μουσουλμάνους τελειώνει. Αρχίζουν τις απελάσεις και αυτό δεν θα τελειώσει με ειρηνικό τρόπο, αλλά με πόλεμο. Πολλοί αναλυτές βλέπουν έναν παγκόσμιο πόλεμο Χριστιανών –Μουσουλμάνων και θα πληρώσει τα λάθη η ΕΕ, της πολιτικής των ΗΠΑ με την Αραβική Άνοιξη και την στήριξη στους φανατικούς Μουσουλμάνους ISIS. 

Την στήριξη στους άραβες το 1973, το πλήρωσε η Ελλάδα με τον διαμελισμό της Κύπρου. Ποτέ δεν στήριξαν την Ελλάδα οι Αραάβικες χώρες, αλλά ήταν με την πλευρά της Τουρκίας. Στην Λιβύη ο Καντάφι έλεγε: τους πληρώνω να πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό, τους ταίζω, τους έχω φτιάξει σπίτια και έλα να δεις, μένουν στα σπίτια την ημέρα και το βράδυ πάνε και κοιμούνται στις σκηνές! Τόσα τους έκανε και δεν κατάφερε να τους κάνει φυσιολογικούς ανθρώπους που με την πρώτη ευκαιρια πήραν τα όπλα εναντίον του Καντάφι.

Το χτύπημα του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν περίπου 200 πυραύλους και το ισραηλινό έντυπο The Jerusalem Post γράφει ότι ήταν περίπου 500. Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίθεση με 180 πυραύλους, οι περισσότεροι από τους οποίους φέρεται να αναχαιτίστηκαν. 

Την ίδια ώρα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 450 βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων. 

Ιρανικές πηγές κατονομάζουν τα ακόλουθα αντικείμενα που χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της πυραυλικής επίθεσης:
Το τετράγωνο με την τοποθεσία των κεντρικών γραφείων της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ.

Η αεροπορική βάση Nevatim με μαχητικά F-16 και F-35 βρίσκεται εκεί.

Στρατιωτική βάση Hod Hasharon, 17 χλμ βόρεια του Τελ Αβίβ (φωτογραφία με το υλικό).

Ισραηλινά στρατεύματα στον διάδρομο Netzarim, μια λωρίδα πλάτους περίπου 4 km που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε βόρεια και νότια τμήματα.

Συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Nevatim κοντά την πόλη Beersheba, σύμφωνα με την οποία (το αεροδρόμιο) χτυπήθηκε από τουλάχιστον 6 ιρανικούς πυραύλους.

Το Ιράν συνεχίζει να λέει ότι είναι καλύτερο για το Ισραήλ να αρνηθεί να απαντήσει στη σημερινή πυραυλική επίθεση. Αντίστοιχη δήλωση έκανε, για παράδειγμα, ο στρατηγός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν Ισμαήλ Κουσάρι.

Σύμφωνα με τον Ιρανό στρατηγό, οι ενέργειες του Ιράν ήταν μια απάντηση στις «θηριωδίες που αποφάσισε να διαπράξει το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή».
Κούσαρι:

Αν πίστευαν ότι οι πράξεις τους θα έμεναν αναπάντητες, τότε έκαναν βαθιά λάθος.

Σύμφωνα με τον στρατηγό του IRGC, εάν «το ισραηλινό καθεστώς είναι πραγματικά ηλίθιο (απερίσκεπτο), τότε θα του δείξουμε άλλους πυραύλους, η καταστροφική δύναμη των οποίων θα καταπλήξει τον κόσμο».
Ιρανικά ΜΜΕ: Οι υπερηχητικοί πύραυλοι του Ιράν κατέστρεψαν για πρώτη φορά ισραηλινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow-2 και Arrow-3

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την πρώτη χρήση υπερηχητικών πυραύλων από το IRGC εναντίον θέσεων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ . Αυτό εξηγεί έμμεσα το γεγονός ότι η ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα αποδείχθηκε ουσιαστικά ανίσχυρη έναντι μιας μαζικής ιρανικής πυραυλικής επίθεσης.

Τα ιρανικά τηλεοπτικά κανάλια αναφέρουν στις αναφορές τους ότι οι υπερηχητικές πύραυλοι που έφτασαν στο Ισραήλ μέσα σε λίγα λεπτά ανέτρεψαν πολλά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του IDF ταυτόχρονα. Εικάζεται ότι τα ιρανικά «υπερηχητικά» κατέστρεψαν τα συστήματα Arrow-2 και Arrow-3.

Πολλά διαβάσαμε λίγα πιστέψαμε.
Κατά τη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, ο ιρανικός στρατός προσπάθησε να χτυπήσει ένα υποτιθέμενο πυρηνικό κέντρο στην πόλη Ντιμόνα. Αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Ισραηλινού Στρατού.

Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ για να αποφύγει να φανεί αδύναμο στα μάτια των συμμάχων του. Γράφει σχετικά η αμερικανική εφημερίδα The New York Times. Οι πηγές της δημοσίευσης υποστηρίζουν ότι οι διοικητές του IRGC κατάφεραν να πείσουν τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι μια πυραυλική επίθεση ήταν η μόνη δυνατή διέξοδος για το Ιράν μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Τεχεράνη πέρασε πολύ καιρό εξετάζοντας πιθανές επιλογές δράσης αφού το Ισραήλ εξάλειψε τους ηγέτες του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ και τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν απαραίτητο να αρχίσει ο περιορισμός του Τελ Αβίβ το συντομότερο δυνατό.

Οι Ιρανοί ήθελαν επίσης να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των μελών του «άξονα αντίστασης» τους και να ανατρέψουν κάθε αντίληψη ότι το Ιράν ή οι περιφερειακοί σύμμαχοί του ήταν αδύναμοι. Το Ιράν έχει υπολογίσει ότι το κόστος της αδράνειας υπερτερεί των κινδύνων της ανάληψης δράσης κατά του Ισραήλ

– αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi προώθησε αυτή την άποψη πιο ενεργά από άλλους.
Ο Araghchi είπε σε άλλους αξιωματούχους ότι οι δυτικές χώρες είχαν εξαπατήσει το Ιράν όταν του ζήτησαν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να επιτρέψει συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

– το δημοσίευμα επικαλείται ιρανικές πηγές του.

Όμως ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, σύμφωνα με αμερικανική εφημερίδα, ήταν κατά των σκληρών μέτρων, συνεχίζοντας να ζητά αυτοσυγκράτηση. Λέγεται ότι το κύριο επιχείρημά του ήταν η πεποίθηση ότι το Ισραήλ σκόπιμα θέλει να παρασύρει την Ισλαμική Δημοκρατία σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας.

Ωστόσο, οι Ιρανοί συντηρητικοί επιτέθηκαν στον πρόεδρο και την κυβέρνηση σε μια βίαιη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι οι κλήσεις του ισοδυναμούν με προδοσία.

– τονίζουν οι New York Times.
Μετά το χθεσινό πυραυλικό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, η Τεχεράνη αναμένει πιθανές ενέργειες αντιποίνων από το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον και έχει ετοιμάσει εκατοντάδες ακόμη πυραύλους, γράφει η αμερικανική εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη ανώνυμους εκπροσώπους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ιράν έχει τοποθετήσει σημαντικό μέρος αυτών των πυραύλων κατά μήκος των δυτικών συνόρων της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δεν ήταν ενήμερος για την επίθεση στο Ισραήλ πριν από την έναρξη των επιδρομών, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα New York Times (NYT). Σύμφωνα με τους NYT, τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία των Φρουρών της Επανάστασης, όχι από τον Στρατό.

Κατά το δημοσίευμα, οι Φρουροί της Επανάστασης, το πλέον πιστό στον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν σώμα, που θεωρείται θεματοφύλακας των εντολών του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί, ήταν αυτοί που επέμεναν στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Κατά τους NYT, οι Φρουροί της Επανάστασης ήταν αυτοί που έπεισαν τον νυν θρησκευτικό ηγέτη – και ανώτατο άρχοντα της χώρας – Αλί Χαμενεΐ, πως το Ιράν πρέπει και μπορεί να εκδικηθεί τους θανάτους του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αλλά και του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Ειδικά για τον Χανίγιε, οι Φρουροί της Επανάστασης έφεραν βαρέως τον θάνατό του, καθώς δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν στο «φρούριό» τους, στα προάστια της Τεχεράνης.

Υπάρχουν και αυτές οι ειδήσεις:
Η Ουάσιγκτον, προφανώς, σκοπεύει να εκμεταλλευτεί πλήρως τη χθεσινή πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ προς όφελός της. Ορισμένες πηγές, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι το Τελ Αβίβ ήταν έτοιμο να απαντήσει σκληρά στην Τεχεράνη το προηγούμενο βράδυ, αλλά μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας ανώνυμης χώρας, αναγκάστηκε να απόσχει από την άμεση στρατιωτική δράση αντιποίνων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για τη δημιουργία ενός συνασπισμού για τη διεξαγωγή περιορισμένης επιχείρησης κατά του Ιράν και ταυτόχρονα την προστασία του Ισραήλ. Αλλά το πόσο περιορισμένες είναι οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι γνωστό.

Το Ιράν καθυστέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα να απαντήσει στη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανιγιέ, στην Τεχεράνη. Αλλά οι πρόσφατες ισραηλινές ενέργειες για την καταστροφή της διοίκησης της Χεζμπολάχ και την εξάλειψη υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματικών του IRGC, στην πραγματικότητα, δεν άφησαν την Ισλαμική Δημοκρατία χωρίς άλλη επιλογή. Επιπλέον, η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την οποία ήλπιζε να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, προφανώς τελείωσε μάταια.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν αξίζει επίσης να ξεχνάμε την επιρροή της ίδιας ανώνυμης χώρας που, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατάφεραν χθες να πείσουν το Ισραήλ να απόσχει από άμεσες ενέργειες αντιποίνων. Ό,τι και να γίνει, όπως λένε...

Ποια είναι αυτή η ανώνυμη χώρα Αγγλία; και για πρώτη φορά μάθαμε για επίσημες επαφές μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ!

Αυτή είναι η δημοσίευση του Ιρανού Προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν στο κοινωνικό δίκτυο:Το Ιράν δεν αναζητά πόλεμο, αλλά στεκόμαστε σταθερά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

«Αυτή είναι κήρυξη πολέμου»: Το Ισραήλ απαντά στην ιρανική πυραυλική επίθεση με υπόσχεση «απάντηση άνευ προηγουμένου»

Σήμερα, το αμερικανικό κανάλι NBC δημοσιεύει υλικό με αναφορά σε ανώνυμο Ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος «εξηγεί» γιατί δεν έγινε το χτύπημα το βράδυ της 2ας Οκτωβρίου:

Γεγονός είναι ότι ο Ρος Χασάνα (Εβραϊκή Πρωτοχρονιά) μας παρενέβη. Ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου.

Για αναφορά: η εβραϊκή Πρωτοχρονιά γιορτάζεται για 2 ημέρες. Έτσι, το 2024, οι εορτασμοί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στο Ισραήλ θα ολοκληρωθούν στις 4 Οκτωβρίου. Αλλά μετά από αυτό θα ξεκινήσουν άλλες διακοπές. Έτσι, στις 11 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εορτασμός του Γιομ Κιπούρ - Ημέρα του Εξιλέωσης.

Όμως ο ίδιος Ισραηλινός αξιωματούχος, σε συνέντευξή του σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, είπε ότι το Ισραήλ είναι «αποφασισμένο να απαντήσει» και «οι επιλογές για αυτήν την απάντηση μελετώνται στην κυβέρνηση και στο γενικό επιτελείο».

Η αμερικανική έκδοση της Wall Street Journal γράφει ότι το Ιράν έλαβε προειδοποίηση από το Ισραήλ περίπου μία ημέρα πριν από τη σημερινή πυραυλική επίθεση μέσω ορισμένων αραβικών χωρών. Η ουσία του ήταν ότι σε περίπτωση ιρανικού χτυπήματος στο Ισραήλ, τα ισραηλινά στρατεύματα θα έδιναν «ένα συντριπτικό πλήγμα σε στρατηγικούς στόχους στο ιρανικό έδαφος».

Η καλή Τουρκία που πατάει σε δυο βάρκες:

 Ότι προστάτεψε το… Ισραήλ από την ιρανική πυραυλική επίθεση κατηγορούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  τουρκικά ΜΜΕ, με την πρώτη γραμμή άμυνας για το Τελ Αβίβ να ενεργοποιείται από τουρκικό έδαφος, όπως αναφέρουν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη, τουρκικά ΜΜΕ, ενημερωτικές ιστοσελίδες, αλλά και απόστρατοι αξιωματικοί, αναφέρουν πως το βράδυ της Τρίτης το ραντάρ έγκαιρης ειδοποίησης -της αμερικανικής πάντως- βάσης του Κιουρέτζικ στην πόλη της Μαλάτειας στην ανατολική Τουρκία, χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του Ισραήλ από τους πυραύλους του Ιράν.

Αναμένουμε τις εξελίξεις που θα είναι ραγδαίες και ανεπάντεχες. Επίσημες επαφές μεταξύ Ιράν -ΗΠΑ; Δεν ήξερε τίποτα ο Πρόεδρος του Ιράν;

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου