Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Η Λιβύη επανεκκινεί την παραγωγή πετρελαίου, δίνοντας τέλος στην κρίση


Η Λιβύη θα συνεχίσει την παραγωγή πετρελαίου από την Πέμπτη, δήλωσε ο Υπουργός Πετρελαίου Χαλίφα Αμπούλ Σάντεκ σε συνέντευξή του στο Bloomberg, μια κίνηση που ενδέχεται να επαναφέρει εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια ημερησίως στις παγκόσμιες αγορές.

Η ανατολική κυβέρνηση της χώρας, η οποία λόγω πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντίπαλη πλευρά είχε αρχικά διατάξει τη διακοπή της παραγωγής, ήρε την κατάσταση "ανωτέρας βίας", επιτρέποντας την επανεκκίνηση των εργασιών σε όλα τα κοιτάσματα και τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής, σύμφωνα με τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και το μεγαλύτερο κοίτασμα της χώρας, Σαράρα, το οποίο παρήγαγε 260.000 βαρέλια την ημέρα πριν από το κλείσιμο.

Το βορειοαφρικανικό έθνος παράγει συνήθως περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια καθημερινά, αλλά αυτή η ποσότητα μειώθηκε κάτω από τα 450.000 βαρέλια στα τέλη Αυγούστου. Αφορμή για την πολιτική αντιπαράθεση αποτέλεσε η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από την κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, ωθώντας την ανατολική αντίπαλό της να απαντήσει διατάσσοντας την διακοπή της παραγωγής πετρελαίου. Η παραγωγή της χώρας συχνά κρατείται "όμηρος” των πολιτικών συγκρούσεων, καθώς οι αντίπαλες πλευρές ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του πετρελαίου. 

Η επαναφορά της προσφοράς αναμένεται να ασκήσει μεγαλύτερη πτωτική πίεση στο αργό, σε μια περίοδο που η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή είχε ανεβάσει τις τιμές κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αγορά συνεχίζει να "παλεύει” με την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου