Η διασύνδεση της Ευρωατλαντικής ασφάλειας και η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκαν την Πέμπτη στο πλαίσιο του Cyprus Forum, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.
Ο Ιρφάν Σιντικ, Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στάθηκε κυρίως στο θέμα της ενέργειας. Είπε ότι αν και ο πόλεμος έφερε βραχυπρόθεσμα πιο ακριβή ενέργεια για τους Ευρωπαίους πολίτες, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος είναι σαφώς θετικός. Εξήγησε ότι απομακρυνόμαστε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και δώσαμε ώθηση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας που είναι επωφελείς τόσο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια όσο και για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
Επιπλέον, σημείωσε ότι μια απροσδόκητη πλευρά του πολέμου στην Ουκρανία ήταν ότι για ορισμένες χώρες όπως η Κύπρος που στο παρελθόν "εξισορρόπηζαν" τις σχέσεις τους μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, έγινε πλέον σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια βιώσιμη ισορροπία και η επιλογή της Κύπρου "για αδιαμφισβήτητο δυτικό στρατηγικό προσανατολισμό είναι πολύ ευπρόσδεκτη".
Ο πόλεμος, πρόσθεσε, κατέστησε επίσης σαφές, ότι περισσότερη διεθνής συνεργασία και αλληλεγγύη είναi ζωτικής σημασίας στη συλλογική μας προσπάθεια να ενισχύσουμε τους διεθνείς νόμους και αξίες.
Αναφέρθηκε στα λιμάνια της Κύπρου που χρησιμοποιούνται για απομάκρυνση αμάχων καθώς και στην πρωτοβουλία της για έναν ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο στη Γάζα, λέγοντας ότι αυτά είναι καλά παραδείγματα αυτής της τόσο αναγκαίας συνεργασίας.
Επιπλέον, είπε ότι η σημασία της ενεργειακής διασύνδεσης έχει γίνει πιο ξεκάθαρη. Γίνονται προσπάθειες για την αύξηση της ενεργειακής διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα έργα που προτείνονται είναι πιο περίπλοκα και δαπανηρά λόγω των πολιτικών προκλήσεων που παραμένουν άλυτες στην περιοχή, όπως τόνισε.
Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την ελπίδα ότι το κόστος της πολιτικής αστάθειας και της ανασφάλειας μπορεί να βοηθήσει με μια ανανεωμένη και πιο δημιουργική ώθηση για την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων όπως το Κυπριακό.
Η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Ντέιβις Φίσερ, είπε ότι αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή δεν εκτρέπει την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Για τις ΗΠΑ, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εκτραπεί η προσοχή μας, πρέπει να είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε στην Ουκρανία και να υποστηρίξουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί το κράτος του και τους πολίτες του, ταυτόχρονα να αναζητήσουμε δίκαιη λύση για τους Παλαιστίνιους», επεσήμανε.
Η Δύση, είπε, πρέπει να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το όραμά της για τον κόσμο γιατί αν δεν το κάνει, τότε εκείνοι που στηρίζουν τον αναθεωρητισμό θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τη σφαίρα επιρροής τους.
Τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι αυτή η περιοχή μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αλλά πρώτα, επεσήμανε, χρειαζόμαστε πολιτικό θάρρος για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια.
Ανέφερε ότι βλέπουμε ήδη μερικά από αυτά τα μικρά βήματα, σημειώνουμε πρόοδο στην περιοχή, βλέποντας την Ανατολική Μεσόγειο να συνεισφέρει ενεργειακά, να είναι μια περιοχή για την επίλυση προβλημάτων, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα εάν θέλουμε όλοι να είναι σε θέση να συνεργαστούν.
Τώρα είναι η ώρα για πολιτικό θάρρος, υπογράμμισε, τώρα είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες, να προωθήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα, επειδή ο κίνδυνος που πληρώνει αυτή η περιοχή είναι πολύ μεγάλος.
Από την πλευρά της, η Ανγκελίνα Αϊχορστ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, μίλησε για τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας ότι είναι ολοένα και πιο σημαντική για την ΕΕ.
Επισήμανε ότι πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση και να αυξήσουμε τις φωνές λογικής στην περιοχή.
Αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε ότι εκπροσώπησε τους Ύπατους Εκπροσώπους Federica Mogherini και Josep Borrell οι οποίοι ήταν «πλήρως δεσμευμένοι, αλλά υπήρχαν πολλοί παράγοντες που δεν μπορούσαν να φέρουν κοντά τα μέρη».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία «γιατί χρειαζόμαστε αυτές τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν και να λειτουργήσουν».
Καταλήγοντας, σημείωσε τη σημασία της ενσυναίσθησης, λέγοντας ότι «η ενσυναίσθηση είναι εξαιρετικά σημαντική για να καταλάβεις από πού προέρχεται ο άλλος, τι πραγματικά προσπαθεί να σου πει όσον αφορά το πού θέλει να καταλήξει».
Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του Cyprus Forum.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου