Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ιράν: Δριμεία επίθεση Χαμενέι - «Ρίζα του κακού Ευρωπαίοι και Αμερικανοί - Να εξαφανιστούν από τη Μέση Ανατολή»


Ώρες αφότου το Ιράν εκτόξευσε ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων με στόχο τις στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ και απείλησε με περαιτέρω επιθέσεις σε περίπτωση αντιποίνων, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την Τετάρτη είπε ότι όλες οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα τερματιστούν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες σταματούσαν να παρεμβαίνουν και έφευγαν από τη Δυτική Ασία.

Ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν δήλωσε: «Η ρίζα του προβλήματος στην περιοχή μας, αυτές οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι, είναι η παρουσία εκείνων που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την ειρήνη στην περιοχή. Δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Χαμενεΐ εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της, Χασάν Νασράλα, και είπε: «Με λύπησε βαθιά».

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι ο Νασράλα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Η δολοφονία του μακροχρόνιου ηγέτη της ισχυρής μαχητικής ομάδας προκάλεσε σοκ σε όλο τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή, όπου υπήρξε κυρίαρχη πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Ο Νασράλα, ο οποίος συνδέεται από το Ισραήλ με πολυάριθμες θανατηφόρες επιθέσεις σε ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους, βρισκόταν στη λίστα δολοφονιών του Ισραήλ για δεκαετίες. Η δολοφονία του είναι μακράν η μεγαλύτερη και πιο συνεπής από τις στοχευμένες δολοφονίες του Ισραήλ εδώ και χρόνια, και κλιμακώνει σημαντικά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολάχ υποστηρίζεται από το Ιράν, τον κύριο περιφερειακό αντίπαλο του Ισραήλ.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, έχει διαφορετική άποψη για την κρίση στη Μέση Ανατολή και πιθανές λύσεις για τον τερματισμό της οριστικά. Το βλέπει ως ευκαιρία για τη χώρα του να αλλάξει το πρόσωπο της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ πρέπει να δράσει τώρα και να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Μοιράζοντας τις απόψεις του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Bennett έγραψε: «Το Ισραήλ έχει τώρα τη μεγαλύτερη ευκαιρία του εδώ και 50 χρόνια, να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής. Η ηγεσία του Ιράν, που παλιά ήταν καλή στο σκάκι, έκανε ένα τρομερό λάθος σήμερα το βράδυ. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να καταστρέψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις κεντρικές ενεργειακές εγκαταστάσεις του και να σακατέψουμε θανάσιμα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς. Να χτυπήσει το κεφάλι του χταποδιού του τρόμου, που με τη δειλία του έστειλε τα πλοκάμια του (Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούτι κ.λπ.) να μας δολοφονήσουν, ενώ οι Αγιατολάχ κάθονταν με ασφάλεια στα παλάτια τους στην Τεχεράνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου