Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

“Μήνυμα ελήφθη” αλά γαλλικά… για τις FDI HN κ. ΥΕΘΑ ή μάλλον Monsieur le Ministre!


«Το λάβαμε το μήνυμα κύριε υπουργέ», εικάζεται ότι θα ήταν η αντίδραση της γαλλικής πλευράς στις ανακοινώσεις Δένδια περί καινοτομίας, εκτός έδρας, στο ναυπηγείο που «χτίζονται» οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού στη Λοριάν.

«Και θα ήθελα να πω ότι η συνεργασία με γαλλικές εταιρείες και ιδιαίτερα με τη NAVAL GROUP δεν είναι μια ευκαιριακή, βραχυπρόθεσμη συνεργασία. Η πρόθεσή μας είναι να εξελιχθεί σε μια μακροχρόνια και αμοιβαία επωφελή σχέση, στην οποία θα συμμετέχει και το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας που πρόσφατα ιδρύσαμε», ανέφερε ο υπουργός προωθώντας άμεσα και χωρίς περιστροφές το «πουλέν» του.

Εξ’ άλλου, προς το παρόν, η Ελλάδα είναι ο μοναδικός εξαγωγικός πελάτης για τις φρεγάτες τύπου FDI. Είναι επίσης, ο μοναδικός πελάτης που τις προμηθεύεται χωρίς προαπαιτούμενα εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής, είτε σε είδος του έργου που θα ανατεθεί είτε αξίας. Εξάλλου, όπως αποδείχθηκε και στο Λοριάν, όποτε παραστεί ανάγκη να εκτοξευθεί πυροτέχνημα για την αξία της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής, ο υπολογισμός της γίνεται αυθαίρετα, κατά το δοκούν (φυσικά τα σχετικά στοιχεία δεν ανακοινώνονται επίσημα).

Ακόμη σημαντικότερο είναι ο μοναδικός πελάτης, που καλόβολα αναμένει πρώτα να παρέλθει η χρονική προθεσμία εξάσκησης του δικαιώματος προαίρεσης (option) που δέσμευε τον πωλητή σε συγκεκριμένη τιμή (719.600.000 ευρώ) και ημερομηνία παράδοσης (31 Δεκεμβρίου 2027), και περίπου 15 μήνες μετά τη λήξη της, αποφασίζει να προμηθευτεί τέταρτη φρεγάτα του τύπου. Οποιοσδήποτε από εμάς σε ρόλο πωλητή δεν θα λάμβανε το μήνυμα; (ΖΝΡ)

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου