Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

Οι προτεραιότητες του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική και τι περιμένει η Αθήνα


Ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε από νωρίς να γνωστοποιήσει πώς βλέπει την εξωτερική πολιτική.

Αλεξία Τασούλη

Με μεγάλο «δώρο» την συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, ξεκινά αύριο η θητεία του 47ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ήταν το πρώτο μεγάλο θέμα εξωτερικής πολιτικής που χειρίστηκε ατύπως, το επιτελείο του νέου Αμερικανού προέδρου, με τον δρόμο βέβαια που έστρωσε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου φαίνεται ότι κέρδισε χρόνο να μην αποχωρήσει από την εξουσία άμεσα καθώς με την αποχώρησή του έχει δικαστικές εκκρεμότητες, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Τραμπ και ενδεχομένως να υπάρξει σύντομα μια επίσκεψη στο Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ φρόντισε από νωρίς να γνωστοποιήσει το πώς βλέπει την εξωτερική πολιτική, δηλαδή όχι τόσο από τη σκοπιά της πολιτικής και της ιδεολογίας, όσο από τη σκοπιά την επιχειρηματική και του δούναι και λαβείν. Η παραίτηση του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, σε συνέχεια των κινήσεων Τραμπ και Έλον Μασκ, ήταν μια ένδειξη δύναμης στο πώς μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα και μάλιστα εξωθεσμικά.

Ανάλογη οπτική έχει και στο θέμα της Γροιλανδίας και το έκανε σαφές στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερκινσεν κάνοντας της σαφές ότι η αυτοδιοικούμενη αυτή περιοχή, θα είναι στις προτεραιότητές του.

Ασφαλώς όμως η προσοχή της διεθνούς κοινότητας, είναι στραμμένη στο τι θα κάνει με τη Ρωσία και αν θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν όχι μέσα σε 24ωρες όπως δεσμεύτηκε αλλά τους πρώτους μήνες της θητείας του. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα είναι ασφαλώς μεταξύ των ηγετών που θα παραστούν στην ορκωμοσία αύριο στην Ουάσινγκτον και ούτε έχει δημοσιοποιηθεί αν και πόσες φορές έχουν μιλήσει οι δύο πρόεδροι στο τηλέφωνο μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Ας έχουμε υπόψη μας ότι πλέον ρόλο στις αποφάσεις Τραμπ θα παίζουν οι δικοί του άνθρωποι εμπιστοσύνης. Πρώτος και καλύτερος ο Έλον Μασκ, ο οποίος θα λειτουργεί ως de facto αντιπρόεδρος και ο οποίος είναι σφοδρός πολέμιος της γραφειοκρατίας. Δεύτερος ο Μάρκο Ρούμπιο, υπουργός εξωτερικών, στέκεται απέναντι στην Κίνα ενώ κατά την ακρόασή του στη Γερουσία, κάλεσε Ουκρανία και Ρωσία να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Επίσης η Τούσλι Γκάρμπαντ, η νέα διευθύντρια της Εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, δεν ακολουθεί πάντα την επίσημη γραμμή του State Department. Άλλο ένα πρόσωπο που θα παίξει ρόλο είναι ο Μάικλ Γουόλτς, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επέκρινε την κυβέρνηση Μπάιντεν για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και έχει επίσης σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι πρώτες ενδείξεις ότι η πολιτική Τραμπ στα ελληνοτουρκικά δεν θα είναι εις βάρος των ελληνικών θέσεων και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην αμερικανική πρεσβεία, για την οποία λένε οι πληροφορίες ότι έρχεται αποφασισμένη να πετύχει και να αφήσει θετικό αποτύπωμα.

Ήδη απόψε στην Ουάσιγνκτον θα έχει και την πρώτη της γνωριμία με το ελληνοαμερικανικό λόμπι.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου