Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Η Αίγυπτος αναγνωρίζει τον Αχμέντ αλ Σαράα ως νέο ηγέτη της Συρίας και τον προσκαλεί


Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Άχμεντ αλ-Σαράα έλαβε πρόσκληση από τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο στις 4 Μαρτίου, ανέφερε η συριακή προεδρία σε ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ανοικοδόμηση των δεσμών της Δαμασκού με τον αραβικό κόσμο μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Ο Αλ-Σαράα, του οποίου η ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) ηγήθηκε της επίθεσης που ανέτρεψε τον Άσαντ τον Δεκέμβριο, ανακηρύχθηκε προσωρινός αρχηγός του κράτους τον περασμένο μήνα.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Αλ-Σαράα επιδίωξε να ενισχύσει τους δεσμούς με τα αραβικά έθνη, υποσχόμενος μια πολιτική μετάβαση που περιλαμβάνει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και ενδεχόμενες εκλογές, οι οποίες, όπως λέει, μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερα χρόνια για να οργανωθούν.

Η Αίγυπτος, η οποία θεωρεί τους ισλαμιστές ως υπαρξιακή απειλή, είναι προσεκτική από τότε που ανέλαβε ο αλ-Σαράα, με αξιωματούχους στο Κάιρο να λένε ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να αγκαλιάσει μια περιεκτική πολιτική μετάβαση χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις».

Η επικείμενη συνάντηση στο Κάιρο θα επικεντρωθεί κυρίως στις προσπάθειες των Αράβων να αντιταχθούν στο σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μετατρέψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας σε διεθνές παραλιακό θέρετρο και στις εκκλήσεις του προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία να υποδεχθούν τους εκτοπισμένους κατοίκους του θύλακα.

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου