Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ...σκιώδης κ. Ράιχενμπαχ «Σκληρές αποφάσεις, ο πρωθυπουργός αποφασίζει»

Σχόλιο ιστολογίου μας : Πώ πω τι είπες παλίκαρε........κάτι ξέρεις εσύ ....αυτό προσπαθούμε τόσο καιρό να πούμε στους Έλληνες και εσύ με μια κουβέντα ....άνοιξες την κουρτίνα......και ίδωμεν ....το φως .....
Η ανασυγκρότηση  του κράτους ξεκινά… από την  κυβέρνηση......τι λες , να θάψουμε εκείνη την μαύρη τρύπα που στέκεται πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη σαν να ήταν πυρηνικό ατύχημα??
Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=146040
Η ανασυγκρότηση  του κράτους ξεκινά… από την  κυβέρνηση. Ο κύριος Χορστ Ράιχενμπαχ, ο Γερμανός τραπεζίτης τον οποίον επέλεξαν ο πρόεδρος της ΕΕ κ.Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο, ήρθε με μια αποστολή στην Αθήνα: να κάνει την Ελλάδα «κράτος», και φαίνεται πως δεν θέλει να χάσει το χρόνο του.



Αν και ο ρόλος του είναι εξορισμού συμβουλευτικός και υποστηρικτικός της κυβέρνησης, για το τι και πώς θα πρέπει να γίνει, για να καταστεί σύγχρονο κράτος, ξεκαθάρισε πως όταν υπουργοί «δεν ακούν», θα καταφεύγει στον πρωθυπουργό για να δώσει λύση.

Στην επίσημη  πρώτη παρουσία του στη χώρα μας, της οποία πλέον θα καταστεί περίπου… μόνιμος κάτοικος, δεν κρύφτηκε όταν ρωτήθηκε από τους έλληνες δημοσιογράφος για το μέχρι πότε δίνει «χρόνο» στον εαυτό του να παραμείνει στα καθήκοντά του:

«Είναι θέμα συνεργασίας που θα έχουμε με την  κυβέρνηση», τόνισε. Υπογράμμισε πως, στις πρώτες κιόλας επαφές του με την πολιτική ηγεσία, πείστηκε πως υπάρχει η βούληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Έβαλε όμως και την δική του κόκκινη γραμμή, προϊδεάζοντας για τις τολμηρές αποφάσεις που θα απατούνται -και το πολιτικό κόστος που αυτές συνεπάγονται.

Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που θα ανακύψουν, «ποντάρει» στις προσωπικές διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβε  ο πρωθυπουργός,  στην τηλεδιάσκεψη με Σαρκοζί και Μέρκελ: «ξέρω θα έρθουν δύσκολες στιγμές και θα παρθούν σκληρές αποφάσεις. Είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίζει στο τέλος, αν είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν όσα προτείνουμε» τόνισε.

Το πράσινο  φως για να συμβεί αυτό, έδωσε  και ο πολύπειρος σύμβουλος του  πρωθυπουργού επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων , κύριος Γιώργος Γληνός, που τον  συνοδεύει και θα … συνδιοικεί στην ευρωπαϊκή Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα.  «Όλα αυτά που θα γίνουν, δεν είναι καινούργια. Δεκαετίες τα συζητάμε. Η κρίση είναι ευκαιρία να γίνουν επιτέλους».

«Λεφτά  υπάρχουν»


Το «Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για να γίνει "κράτος" η Ελλάδα», το οποίο αποκάλυψε πρώτο από τον Ιούνιο ήδη το «Πρώτο Θέμα» προβλέπει ότι η ΕΕ αναλαμβάνει να φτιάξει κρατικούς μηχανισμούς και μεγάλα έργα στη χώρα μας, χρηματοδοτώντας ταυτόχρονα το εγχείρημα από δικούς κοινοτικούς πόρους σε ποσοστό 85%-95%. Το ανώτατο ποσό παροχής θα προσφερθεί στη χώρα, εφόσον οι αξιολογήσεις της ομάδας δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα είναι θετικές για την πρόοδο που επιτελεί η χώρα,

«Τα λεφτά δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Λεφτά υπάρχουν» τόνισε ο κ.Ράιχενμπαχ. «Το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιηθούν αποδοτικά για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης» τόνισε και ανακοίνωσε πως έχει ήδη συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους πρέσβεις στην Αθήνα των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, για να τους ζητήσει συνεργασία και στήριξη σε ό,τι απαιτεί το σχέδιο ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους και της εθνικής οικονομίας

Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, οι ξένοι τεχνοκράτες θα πιάσουν πόστα κατά δεκάδες στα υπουργεία, δίπλα στα υπουργικά γραφεία.  Το ελληνικό task force θα είναι μάλλον μια «ομάδα κρούσης»: θα κάνουν μελέτες για τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και λειτουργίας του κράτους, θα δίνουν συμβουλές και κατευθύνσεις σε υπουργούς και υπηρεσιακούς για τι πρέπει να αλλάξει και πώς, θα ελέγχουν την πρόοδο και θα συντάσσουν εκθέσεις προς τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαίους εταίρους.

Τι επιχειρεί να αλλάξει στην Ελλάδα; Σχεδόν τα πάντα: από το φορολογικό μηχανισμό και τον τρόπο κατάρτισης και ελέγχου του κρατικού προϋπολογισμού, μέχρι το Σύστημα Υγείας, οι μηχανισμοί του ΕΣΠΑ, η δομή και λειτουργία του Δημοσίου, η μηχανοργάνωση του Κράτους.

Ο κ. Ράχινεμπαχ δηλώνει βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν είναι υπό πτώχευση χώρα: Τουρισμός, Ναυτιλία και Ενέργεια είναι οι νέες πηγές Ανάπτυξης της χώρας μας, λέει ο ίδιος. Αποφεύγει όμως να προδικάσει δημοσίως πότε θα επιστρέψει η χώρα στην Ανάπτυξη ή αν θα λειτουργούν όλα καλύτερα ώστε στον επόμενο έλεγχο της Τρόικα σε τρεις μήνες, να πάρει την δόση η Ελλάδα χωρίς αβεβαιότητες και άγχος, όπως τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου