Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Σκηνικό πολέμου ετοιμάζεται να δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Από το ιστολόγιο http://sigmalive.com/news/local/419324



Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό πεντάγωνο, 2 τουρκικές φρεγάτες, 1 κορβέτα, 1 σκάφος υποστήριξης και 1 υποβρύχιο βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα νοτίως του Καστελόριζου, με εντολές να αποπλεύσουν ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με τους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, τα τουρκικά πλοία αναμένουν διαταγή για απόπλου με εντολή να φτάσουν μέχρι και το οικόπεδο 4 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μεταξύ Πάφου και Καστελόριζου.
Οι κινήσεις των Τούρκων βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθηση των Αθηνών, ενώ δεν είναι τυχαία και η επίσκεψη, που θα πραγματοποιήσει σήμερα στην Αθήνα, ο Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις, αλλά και τις απειλές της Τουρκίας και βρίσκεται σε στενή επαφή με τα  του ΣΑ, την ΕΕ και την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ισραηλινό ΥΠΕΞ, με το οποίο ανασκοπούν από κοινού την κατάσταση.
Την ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης της Βρετανίας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου όσον αφορά τις έρευνες για φυσικό αέριο και τις μελλοντικές γεωτρήσεις, διεμήνυσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στο Βρετανό Υπατο Αρμοστή. Την ιδια στιγμη ο Μαθιου Κιντ ανέφερε στο Νικο Αναστασιαδη ότι η θέση της Βρετανίας παραμένει σταθερά υπέρ της κυριαρχίας της Κύπρου.
Την πάγια αμερικανική θέση στο Kυπριακό, αλλά και στο θέμα της αξιοποίησης των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, επανέλαβε ,αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Στο οικόπεδο 12 βρίσκεται από χθες το μεσημέρι, η πλατφόρμα της Noble Energy. Η πλατφόρμα είχε αναχωρήσει με συνοδεία πλοίου από το ισραηλινό οικόπεδο Λεβιάθαν, που γειτνιάζει με το κυπριακό οικόπεδο Αφροδίτη. Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, το γεωτρύπανο θα τρυπήσει το οικόπεδο <ΑΦΡΟΔΙΤΗ>, σε πρώτο στάδιο μέχρι τα 1700 μέτρα. 

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, η Άγκυρα ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου. Το  ερευνητικό πλοίο, θα παραμείνει εκεί, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου
Η Αθήνα πραγματοποίησε διάβημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, στην περιοχή.
Την ίδια στγμή, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Όσλο, να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις ελληνικές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου