Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις – Στο τέλος του μήνα το πόρισμα

Από το ιστολόγιο http://www.onlycy.com/


polis polubiou 300x194 Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις   Στο τέλος του μήνα το πόρισμαΟ Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης Πόλυς Πολυβίου ολοκλήρωσε με τις σημερινές καταθέσεις το στάδιο της λήψης προφορικών μαρτυριών. Άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να καλέσει και άλλα άτομα σε προφορική μαρτυρία για ακόμα μια μέρα και επανέλαβε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια την 30η Σεπτεμβρίου να παραδώσει το πόρισμα της έρευνας του, το οποίο θα είναι «κατά το δυνατόν δίκαιο και αξιόπιστο».



Σε δήλωση μετά τη διαδικασία ακροάσεων της Παρασκευής, ο Πολυβίου ανέφερε ότι κατά τις τρεις εβδομάδες των προφορικών καταθέσεων, ακούσθηκε μαρτυρία από 32 με 33 άτομα και επισημαίνοντας ότι ήταν μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, διευκρίνισε πως η διαδικασία αυτή υπήρξε πολύ διαφωτιστική και πολύ συγκλονιστική ειδικά κατά τις συνεδρίες στις οποίες έδωσαν μαρτυρία πρόσωπα από το Ναυτικό.
«Έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη φάση και τώρα θα ακολουθήσει η συγγραφή του πορίσματος με ανοικτό το ενδεχόμενο, αν διαπιστώσω κενά να έχουμε ακόμα μία ημέρα μαρτυρίας», είπε.
Ερωτηθείς εάν την ημέρα που κατέθετε ο τέως Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας πήρε οποιαδήποτε επιστολή από το Προεδρικό σε σχέση με τη διαδικασία, ο κ. Πολυβίου απάντησε : «Όχι».
Ερωτηθείς γιατί δεν κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή ο λειτουργός του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παναγιώτης Κούμνας, ο κ. Πολυβίου είπε ότι έχει μελετήσει το ενδεχόμενο να καλέσει πάρα πολλούς μάρτυρες.
Διευκρινίζοντας ότι με πολλούς από τους μάρτυρες μιλά από την αρχή για να μάθει περίπου τι έχουν να του πουν, είπε πως μελέτησε τις καταθέσεις του κ. Κούμνα, συζήτησε με τον ίδιο και κατέληξε στο συμπέρασμα, τώρα, όπως έχουν τα πράγματα, ότι δεν χρειαζόταν η παρουσία του.
Πρόσθεσε πως για αυτό το λόγο «έφυγα τον κ. Κούμνα από τη χθεσινή λίστα των μαρτύρων και τον αναπλήρωσα με κάποιον άλλο και ανέφερε ότι «ειδοποίησα, όμως τον κ. Κούμνα ότι είναι ενδεχόμενο να τον καλέσω και ένας από τους δικηγόρους σήμερα, εκ μέρους συγγενούς ή συγγενών, μού ζήτησε να καλέσω τον κ. Κούμνα για συγκεκριμένους λόγους».
«Θα μελετήσω το θέμα», είπε στη συνέχεια και δηλώνοντας πως δεν πιστεύει ότι πρέπει να καλεί μάρτυρες για εντυπώσεις ή άλλως πως, ανέφερε ότι εφόσον διαπιστώσει ότι ο κ. Κούμνας ξέρει κάτι το οποίο θα πρέπει να πει δημοσίως θα τον καλέσει.
Συνεχίζοντας είπε πως το ίδιο συμβαίνει και με άλλους μάρτυρες και ο κατάλογος των μαρτύρων έχει αλλάξει με βάση τις ανάγκες της διαδικασίας και συμπλήρωσε πως δεν σημαίνει ότι είναι επιεικής έναντι κάποιου, αλλά πιστεύει ότι ως έχουν τα πράγματα τώρα δεν χρειάζεται τη μαρτυρία για το άλφα ή βήτα σημείο»
Ερωτηθείς διευκρίνισε ότι έχει διαβάσει την κατάθεση που έδωσε ο κ. Κούμνας στην Αστυνομία.
Δεν απάντησε στην ερώτηση εάν θεωρεί βασικό μάρτυρα τον κ. Κούμνα, ούτε στο ερώτημα εάν έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή έγγραφα της ΚΥΠ.
«Το πρώτο ερώτημα αφορά πρόσωπο, τον κ. Κούμνα, δεν θέλω να πω τίποτε άλλο επ΄αυτού του θέματος, και δεν θέλω να αποκαλύψω σε αυτό το στάδιο ποιο είναι το υλικό το οποίο έχω», ανέφερε.
Ο κ. Πολυβίου στη συνέχεια είπε πως κατετέθη ενώπιον του πάρα πολύ υλικό και έγγραφο και προφορικό. Πρόσθεσε πως είναι πολλά τα θέματα για τα οποία θα αποφασίσει, τόσο πραγματικά, αλλά κυρίως θέμα ευθυνών.
«Ποία πρόσωπα ευθύνονται και σε ποιο βαθμό, σε αυτή την τραγωδία, αυτοί είναι οι όροι εντολής», συνέχισε λέγοντας ότι σίγουρα έχει προκύψει πως ο θάνατος των 13 μπορούσε πολύ εύκολα να αποφευχθεί, μέχρι και τις τελευταίες ώρες.
«Πιστεύω ότι η απώλεια των 13 ήταν τελείως αχρείαστη και είναι πιο τραγική διότι ήταν αχρείαστη», ανέφερε ο Πόλυς Πολυβίου, προσθέτοντας πως όταν πας σε πόλεμο αναμένεις θύματα. Οι 13 απέθαναν χωρίς οποιοδήποτε λόγο, ήταν μια τραγική, αλλά αχρείαστη θυσία που θα μπορούσε να αποφευχθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή με τους κατάλληλους χειρισμούς».
«Αυτό ουδείς το αμφισβητεί και είναι και για αυτό που υπάρχει αυτή η Επιτροπή», ανέφερε και επανέλαβε πως και οι 13 απέθαναν σε συνθήκες που ενέχουν το στοιχείο του ηρωισμού, διότι εξήγησε «ο ηρωισμός δεν είναι μόνο να πεθαίνεις σε μάχη, είναι και να πεθαίνεις όταν εκτελείς το καθήκον σου και προχωρείς μια ίντσα πέραν του αναμενόμενου».
«Αυτοί οι 13 πήγαν εκεί να βοηθήσουν. Θα μπορούσαν να μείνουν μακριά, δεν έμειναν. Προχώρησαν σχεδόν προς βέβαιο θάνατο και αυτό καθιστά την απώλεια τους και ηρωική και συγκλονιστική», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πολυβίου ανέφερε επίσης πως είπε ότι το πόρισμα θα είναι κατά το δυνατόν δίκαιο και πλήρες.
Διευκρινίζοντας ότι δεν κατέληξε ακόμα σε συμπεράσματα όσον αφορά το θέμα των ευθυνών, επανέλαβε ότι δεν πιστεύει σε εντυπωσιασμούς, ούτε σε αφορισμούς, ούτε σε ισοπεδωτικές κρίσεις.
Πρόσθεσε πως θα μελετήσει την περίπτωση του κάθε ενδεχόμενα, εμπλεκόμενου προσώπου, είτε πολιτικού, είτε άλλου με σοβαρότητα, υπευθυνότητα ώστε το πόρισμα του να είναι κατά το δυνατόν πιο αξιόπιστο.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Πολυβίου είπε πως τέθηκε ενώπιον του μαρτυρία που σχετίζεται με την επιλογή της ναυτικής βάσης στο Μαρί ως χώρου φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων, προσθέτοντας ότι στο πόρισμα θα εκφράσει άποψη σε σχέση με το ποίος επέλεξε το Μαρί.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Πολυβίου ανέφερε πως δεν θεωρεί αναγκαία τη μαρτυρία του κρίσιμα τραυματισθέντος στην έκρηξη, που νοσηλεύεται στο Ισραήλ, προσθέτοντας πως δεν νομίζει πως η μαρτυρία του θα προσθέσει οτιδήποτε σε αυτά που ήδη γνωρίζει και δήλωσε πως η επιλογή της 30ης Σεπτεμβρίου για παράδοση του πορίσματος του, ουδεμία απολύτως σχέση έχει με την επομένη μέρα κατά την οποία τιμάται η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Στην πρώτη μου τοποθέτηση είχα πει πως θα ετοιμασθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, και μετά όταν κατανόησα το κλίμα και μελέτησα το μαρτυρικό υλικό, πιστεύω ότι η 30η Σεπτεμβρίου είναι εφικτή, παρόλο που είναι μια πολύ δύσκολη προθεσμία, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη προς την πολιτεία και προς τους συγγενείς να ολοκληρώσω το πόρισμα και το παραδώσω στις 30 Σεπτεμβρίου».
Καταλήγοντας είπε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο θα παραδώσει το τελικό του πόρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου