Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε το άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών - Δηλώσεις

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/politics/419441

Oλοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το Ατυπο Συμβούλιο Αρχηγών Κομμάτων υπό την Προεδρία του Προέδρου Χριστόφια, το οποίο θα συζητήσει τις τουρκικές προκλήσεις σχετικά με τις διαδικασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.



Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.
Από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Οι θετικές αντιδράσεις από σημαντικές χώρες, όπως και την ΕΕ, στις τουρκικές απειλές για την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στέλνουν ένα ''ισχυρό μήνυμα'' τόσο για την προστασία, την θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου όσο και για την συμπεριφορά της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά το πέρας του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου μετά το πέρας της συνεδρίας, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις ενέργειες της Κυβέρνησης μετά τις τουρκικές απειλές σε σχέση με την πρόθεση της Κύπρου να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στην Αποκλειστική της Οικονομική της Ζώνη.
''Ενημερώθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις για τις διάφορες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έγινε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Στεφάνου.
Όπως είπε, ''έγινε μια συνεδρία του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών σε ένα, πρέπει να πω, πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Έγνοια όλων είναι μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα''.
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση εκτιμά ότι με τους μέχρι τώρα χειρισμούς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για απρόσκοπτη εξάσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ''νομίζω ότι όλοι έχουν δει τις θετικές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από σημαντικές χώρες και από την ίδια την ΕΕ σε σχέση με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνές της''.
''Νομίζω ότι αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την προστασία, την θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για την συμπεριφορά της Τουρκίας'', πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πότε θα ξεκινήσει η γεώτρηση, ο κ,. Στεφάνου ανέφερε ότι ''αυτά δεν είναι ανάγκη να τα πούμε τώρα''.
ΔΗΣΥ

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι θέμα της σύσκεψης ήταν το πώς αντιμετωπίζονται από κοινού τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της πατρίδας μας.
''Υπήρξε ένας γνήσιος και παραγωγικός προβληματισμός. Νομίζω ότι κανένας δεν διαφωνεί πως η ενότητα είναι αυτή που οπωσδήποτε δημιουργεί τις προϋποθέσεις θωράκισης και σε αυτό κανένας δεν θα υστερήσει ανεξάρτητα αν υπάρχουν οπουδήποτε αλλού οι όποιες διαφωνίες'', είπε.
ΑΚΕΛ
Στις δικές του δηλώσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού μίλησε για πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, προσθέτοντας ότι υπήρξε συναντίληψη γύρω από τις βασικές πτυχές του θέματος.
''Ως ΑΚΕΛ'', πρόσθεσε, ''χαιρετίσαμε τους χειρισμούς, οι οποίοι έγιναν από την πλευρά της Κυβέρνησης και οι οποίοι θεωρούμε ότι έχουν δημιουργήσει δεδομένα τέτοια τα οποία θα επιτρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων στο σύνολό τους''.
Ο κ. Κυπριανού απεύθυνε έκκληση τόσο προς την Τουρκία όσο και στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας όπως ''συνεργαστούμε έτσι ώστε με τη λύση του Κυπριακού, λύση βέβαια που θα εδράζεται πάνω στις σωστές βάσεις, να μπορέσουν και οι Τ/κ να απολαμβάνουν οφέλη από το φυσικό πλούτο της κοινής μας πατρίδας. Αυτή είναι η λύση στα προβλήματα και όχι οι οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες,'' κατέληξε.
ΔΗΚΟ
Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε τα κόμματα ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο για τις πολιτικοδιπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία ''σε σχέση τις απειλές τους εκβιασμούς της Τουρκίας που ολοένα και περισσότερο κορυφώνονται''.
Είπε ότι το ΔΗΚΟ υπέβαλε συγκεκριμένες εισηγήσεις και προβληματισμούς αναφορικά με επιπρόσθετες κινήσεις και πρωτοβουλίες που πρέπει συν τω χρόνω να γίνονται ''με στόχο να καταστούν οι στόχοι της Τουρκίας ανέφικτοι και ταυτόχρονα να θωρακιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία πολιτικοδιπλωματικά''.
''Κοινή έγνοια, κοινή επιδίωξη είναι να προστατευθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να υποχρεωθεί η Τουρκία να αναδιπλωθεί, πείθοντας τη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και ταυτόχρονα η διεθνής κοινή γνώμη στέλλοντας και μηνύματα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να ακολουθεί την πολιτική των κανονιοφόρων στην ευρύτερη περιοχή, διότι είναι κατά κοινή ομολογία η Τουρκία ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντες της περιοχής και σίγουρα ταραξίας'', συμπλήρωσε.
ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε πως στη σύσκεψη κυριάρχησε ''αίσθηση ευθύνης έναντι των απειλών που απροκάλυπτα διατυπώνει η Τουρκία εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας''.
''Εμείς δίνουμε το μήνυμα ότι είμαστε για την ασφάλεια, την σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και μέσα σε αυτό το πνεύμα μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις με αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα'', είπε.
ΕΥΡΩΚΟ
Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι εξήγησε τη θέση του κόμματός του ''για έργα ενέργειες και όχι λόγια και δηλώσεις''.
Σε ερώτηση αν το κόμμα του είναι ικανοποιημένο από τους μέχρι τώρα χειρισμούς, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ενημερώθηκαν για αυτούς, προσθέτοντας ότι ''χρειάζονται πάρα πολλά να γίνουν στο επίπεδο των ενεργειών''.
Κίνημα Οικολόγων
Η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι το Κίνημα έθεσε τρία σημεία στη σύσκεψη, που αφορούν την προετοιμασία για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας αν αυτό χρειαστεί, να θέσει το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και την ανάγκη όπως η διερεύνηση και πιθανή εξόρυξη φυσικού αερίου γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια σε περίπτωση πιθανών ατυχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου