Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Αυξάνεται η ένταση: Έρευνες νοτίως του Καστελλορίζου ανακοίνωσε η Άγκυρα

Από το ιστολόγιο http://www.enkripto.com/2011/09/blog-post_16.html

Το θερμόμετρο στη Ν.Α. Μεσόγειο ανεβαίνει, καθώς χθες το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX)για τη διεξαγωγή ερευνών νοτίως του Καστελλόριζου, το χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικά ερευνητικά πλοία και συνοδευτικά σκάφη.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, τα ερευνητικά πλοία, που θα κάνουν σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας επί δίμηνο, είναι τα εξής: BERGEN SURVEYOR, SHARONA, GLOMAR VENTURE και THOR BEAMER. Η περιοχή ερευνών τους είναι νότια και νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, δυτικά της Πάφου και ως τα όρια της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Σε χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται η αναγγελθείσα περιοχή ερευνών "σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της θάλασσας επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου".


(Η περιοχή ερευνών όπως εξαγγέλθηκε με την χθεσινή τουρκική NAVTEX)

Το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο, να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

Με τη χθεσινή κίνησή της, που έρχεται σε συνέχεια της απειλής περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, αλλά έχει πολύ πιο απτό και άμεσο χαρακτήρα, η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει de facto τη θέση ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ, με αποτέλεσμα η τουρκική ΑΟΖ να εφάπτεται με αυτήν της Κύπρου και της Αιγύπτου. Είναι προφανές ότι μετά τη μετακίνηση της πλατφόρμας γεωτρήσεων "Noble Homer Ferrington" στη θέση γεώτρησης "Αφροδίτη" στην κυπριακή ΑΟΖ, χθες, η Άγκυρα έκανε την επόμενη κίνησή της στη σκακιέρα, και μάλιστα προς την πλευρά που θεωρεί πιο ευάλωτη: την Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι, τι θα πράξει η Αθήνα, εάν η Τουρκία επιμείνει στη διεξαγωγή των ερευνών. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2008 η Τουρκία είχε επίσης στείλει για έρευνες νοτίως του Καστελλορίζου το νορβηγικό σκάφος "Malene Ostervold" συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα. Στην περιοχή είχε σταλεί τότε η ελληνική κανονιοφόρος "Πολεμιστής", η οποία εξέπεμψε σήματα για παύση των ερευνών, διότι παραβίαζαν ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μετά από ώρες έντασης και ελιγμών μετξύ τουρκικής φρεγάτας και ελληνικής κανονιοφόρου, και αφού είχαν γίνει διπλωματικά διαβήματα, το ερευνητικό πλοίο αποχώρησε.

Στην παρούσα συγκυρία όμως, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου (περίπου 60 ν.μ.) βρίσκεται μεγάλη τουρκική ναυτική δύναμη, αποτελούμενη από τουλάχιστον δύο φρεγάτες, και αρκετές πυραυλακάτους, που απέπλευσαν χθες από τη βάση του Ακσάζ, έναντι της Ρόδου. Η δύναμη περιλαμβάνει επίσης τουλάχιστον ένα υποβρύχιο και ένα πλοίο υποστήριξης. Είναι σαφές ότι η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης, ενώ οι αυξημένες πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών που έχουν αναφερθεί πέριξ του Καστελλορίζου είναι μία ανησυχητική ένδειξη. Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρήσει να εμποδίσει τις τουρκικές έρευνες (και πρέπει να το κάνει, αν δε θέλει να επιτρέψει στην Τουρκία την de facto ακύρωση της ΑΟΖ του Καστελλορίζου), δεν αποκλείεται αεροναυτικό θερμό επεισόδιο, ούτε η επέκτασή του με τουρκική κίνηση εναντίον του Καστελλορίζου.

Τόσο το Εν Κρυπτώ, όσο και πολλοί άλλοι αναλυτές έχουν αναφερθεί στη σημασία του Καστελλορίζου για τον καθορισμό της ελληνικής και τουρκικής ΑΟΖ, αλλά και στην στρατιωτική τρωτότητά του. Πρόσφατα είχαμε επίσης τονίσει, ότι η στρατηγική σύμπλευση με ΗΠΑ και Ισραήλ για το θέμα των γεωτρήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο δεν πρέπει να μας δημιουργεί εφησυχασμό: δεν γνωρίζουμε ως πού είναι διατεθειμένες άλλες χώρες, έστω και συμμαχικές, να αντιπαρατεθούν με την Τουρκία. Η υπεράσπιση του ελληνικού εδάφους επαφίεται στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και κάθε άλλη προσδοκία μπορεί να αποδειχθεί φρούδα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα.

(Με στοιχεία από www.ikypros.com, www.enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου