Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Προς σχηματισμό κυβέρνησης Αποφασιστικό βήμα προς το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βέλγιο σημείωσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των οκτώ γαλλόφωνων και φλαμανδικών κομμάτων στο Βέλγιο.

Από το ιστολόγιο http://www.imerisia.gr/

  Αποφασιστικό βήμα προς το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βέλγιο σημείωσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των οκτώ γαλλόφωνων και φλαμανδικών κομμάτων στο Βέλγιο. Υστερα από πολύωρες διαβουλεύσεις, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ελιό Ντι Ρουπό εξήγησε ότι τα κόμματα συμφώνησαν στο σημαντικότερο «αγκάθι», ήτοι το γλωσσικό καθεστώς των γαλλόφωνων προαστίων στην φλαμανδική περιοχή των Βρυξελλών, ζήτημα που ταλανίζει το πολιτικό σκηνικό τα τελευταία πενήντα χρόνια.


Η συμφωνία δημιουργεί ελπίδες για την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα από τις εκλογές του Ιουνίου του 2010. Το αδιέξοδο έλαβε μορφή «κατεπείγοντος» όταν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιβ Λατέρν ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες, ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του για να αναλάβει καθήκοντα τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η ανακοίνωση ανάγκασε το βασιλιά Αλβέρτο ΙΙ να επιστρέψει εσπευσμένα στη χώρα και να αναθέσει στον Ντι Ρουπό το σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι παραμένουν πολλά εμπόδια μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης, εμπόδια όπως η επιλογή των υπουργών και το αίτημα των Φλαμανδών για μεγαλύτερη αυτονομία. Μέχρι να ολοκληρωθούν και αυτές οι διαβουλεύσεις, το Βέλγιο παραμένει σε «τέλμα» καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Το χρέος του Βελγίου ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ και τα spreads των βελγικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν στις 217 μονάδες βάσης από 105 που ήταν στις αρχές Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου