Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Σκηνικό έντασης στήνουν οι Τούρκοι

Από το ιστολόγιο http://sigmalive.com/simerini/419302

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι έφθασε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα της Noble Energy στο οικόπεδο 12. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όλα θα είναι έτοιμα για να αρχίσει η γεώτρηση, ενώ αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπει και το τρυπάνι.



Στο μεσοδιάστημα θα γίνονται διεργασίες, ούτως ώστε η πλατφόρμα να προσεγγίσει το ακριβές σημείο όπου θα γίνει η γεώτρηση, να γεμίσει τις δεξαμενές της με νερό και να σταθεροποιηθεί, διαδικασία που χρειάζεται μερικές ημέρες να ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή, «σκηνικό έντασης» επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, κλιμακώνοντας τις απειλές της εναντίον του Τελ-Αβίβ και της Λευκωσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό Πεντάγωνο, δύο τουρκικές φρεγάτες, μια κορβέτα, ένα σκάφος υποστήριξης και ένα υποβρύχιο τηρούσαν όλο το βράδυ επιχειρησιακή ετοιμότητα με εντολές να αποπλεύσουν ανά πάσα στιγμή μέχρι το οικόπεδο 4 της ΑΟΖ Κύπρου. Οι κινήσεις των Τούρκων βρίσκονται σε συνεχή παρακολούθηση από την Αθήνα, ενώ δεν είναι τυχαία και η σημερινή μετάβαση του Υπουργού Άμυνας στην Αθήνα.
Επιπλέον, Παπανδρέου και Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν την κρίση με την Τουρκία από κοινού, στη βάση της στρατιωτικής συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα.
Φέρονται, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, να έβαλαν σε εφαρμογή την αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν πριν από 12 μέρες, με το Ισραήλ να αυξάνει το συναγερμό του στο δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο. Αναλυτές εκτιμούν πως οι Τούρκοι έχουν αυτοεγκλωβιστεί στην πολιτική που εφαρμόζουν τους τελευταίους μήνες, καθώς απέναντί τους έχουν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, που δεν επιθυμούν άνοιγμα νέου μετώπου στην περιοχή.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αυτό που ανησυχεί πραγματικά την ελληνική κυβέρνηση είναι τα σενάρια που εκτελούνται στην περιοχή με μεγάλο αριθμό σκαφών και οι ασκήσεις που κάνουν, αφού τρεις πολεμικές φρεγάτες περικύκλωσαν χθες το Καστελόριζο. Το ελληνικό ΥΠΑΜ ανησυχεί ακόμη και για τον αυξημένο αριθμό υπερπτήσεων πάνω από το Καστελόριζο το τελευταίο 24ωρο.
Επίσης, σε επιφυλακή από χθες το πρωί βρίσκεται τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Εθνική Φρουρά, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Όπως μετέδωσε το SigmaLive, έχει δημιουργηθεί κέντρο επιχειρήσεων, το οποίο παρακολουθεί και συντονίζει όλους τους εμπλεκομένους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδες Καταδρομών βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ από τις 3 το μεσημέρι έχουν κληθεί και επίλεκτες εφεδρείες.

Παρακολουθεί το Ισραήλ

Το Ισραήλ, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις απειλές της Τουρκίας, παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού στόλου στη Μεσόγειο. «Όσοι σκέφτονται να τα βάλουν με το Ισραήλ, καλά κάνουν να έχουν στα υπ' όψιν τους το δόγμα της χώρας, το οποίο δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια του κράτους. Τηρώντας πιστά μία επιθετική στρατηγική, διασφαλίζουμε τόσο την άμυνα της χώρας όσο και το κύρος του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε η ίδια πηγή στο portal.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι χθες ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε έξω από τις ακτές του Ισραήλ φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε τεράστιες ποσότητες, κατά τις διερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται από μια καναδέζικη και μια ισραηλινή εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 127 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην «Gabriella» και στον «Itzak», ενώ στις ίδιες περιοχές υπάρχουν πάνω από 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Τα κοιτάσματα βρίσκονται σε βάθος 60 μέχρι 250 μέτρων και 90 χιλιόμετρα από τη Χάιφα.
Νέες, μαζεμένες απειλές
Υπό το πρίσμα των χθεσινών δεδομένων, ήταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα σκλήραινε περισσότερο τη στάση της, βλέποντας την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ να την αγνοούν και να προχωρούν κανονικά με τους προγραμματισμούς τους. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο Ισραήλ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι τα τουρκικά πλοία μπορούν να καταπλεύσουν οποιαδήποτε στιγμή. «Θα δουν ποιες θα είναι οι αποφάσεις μας πάνω στο θέμα», είπε.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς, δηλώνοντας ότι οι Ισραηλινοί «ξέρουν καλά τις ευαισθησίες της Τουρκίας και αφήνω σ’ αυτούς τη δυναμικότητά μας για αντίδραση». Πρόσθεσε ότι η χώρα του αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ισραήλ στην περιοχή, και η Τουρκία οφείλει να διαφυλάξει τα εθνικά της συμφέροντα.
Σε άλλες δηλώσεις του ο Ε. Μπαγίς υποστήριξε πως «εάν θέλουν, ΤΔΒΚ και ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαιο», κατά την έκφρασή του.
Άποψη για το θέμα εκφράστηκε και στα κατεχόμενα. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε ότι, παρά τις προειδοποιήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τις εργασίες της, κάτι που καταδεικνύει ότι δεν λαμβάνει σοβαρά τα όσα λέγονται. «Η Κυπριακή Δημοκρατία με τις πράξεις και αποφάσεις της δείχνει ότι σκοπός της δεν είναι η επανένωση της νήσου, αλλά η διαίρεσή της», πρόσθεσε.
Συσκέπτονται…
Πέραν από τη συμπεριφορά μπαμπούλα, η Τουρκία κάνει κινήσεις και σε πολιτικό επίπεδο. Χθες πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα σύσκεψη για το θέμα του φυσικού αερίου, με σκοπό να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις. Εξαμελής αντιπροσωπία από τα κατεχόμενα, με επικεφαλής τον λεγόμενο υφυπουργό εξωτερικών Αϊτούγ Πλουμέρ, συμμετείχε στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και συμφωνήθηκε ότι θα υπογραφεί η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει τις γεωτρήσεις.
Συμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε, επίσης, να χαραχθεί «κοινή πολιτική» στο θέμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα, δε, αναμένεται να μεταβούν στα κατεχόμενα στελέχη των τουρκικών Υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας, καθώς και της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων για συνέχιση των επαφών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκε πως Τουρκία και Αίγυπτος πιθανόν να συνεργαστούν στον τομέα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδραγονανθράκων. Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSAmed, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλτίζ, δήλωσε ότι το θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας ήδη συζητήθηκε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες χρειάζονται ακόμη λίγο χρόνο για τη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

Τοποθετήθηκε ο ΓΓ ΟΗΕ

Προτροπή προς το Ισραήλ και το Λίβανο να διευθετήσουν διμερώς ζητήματα τα οποία αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής τους Ζώνης απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, απαντώντας ερώτηση σε διάσκεψη Τύπου. Ο ΓΓ, παρότι η σχετική ερώτηση αφορούσε και την Κύπρο, απέφυγε να σχολιάσει αυτή την πτυχή και αναφέρθηκε μόνο στις σχέσεις Λιβάνου - Ισραήλ.
Υποστηρίζουν οι ΗΠΑ
Εξάλλου, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «η διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων μέσω ενεργειακής ποικιλότητας είναι κάτι που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά. Έχοντας μίαν αμερικανική εταιρεία αναμειγμένη στην ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι επίσης θετικό. Ωφελεί στην ενεργειακή ποικιλότητα στην Ευρώπη και στις ενεργειακές προμήθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης, τα ενεργειακά αποθέματα θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων», κατέληξε ο αξιωματούχος.
Καταγγέλλει Τουρκία το ΥΠΕΞ
Οι όποιες συμφωνίες της Τουρκίας με το ψευδοκράτος, που σχετίζονται με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε οποιοδήποτε σημείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά, είναι παράνομες και αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, όπως παράνομη είναι η τουρκική κατοχή και το ίδιο το ψευδοκράτος, τονίζει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ότι η Τουρκία και η αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων θα συνάψουν «συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας», εάν η Κυπριακή Δημοκρατία «προχωρήσει σε υπεράκτιες γεωτρητικές δραστηριότητες στα νότια της Κύπρου».Το κυπριακό ΥΠΕΞ κατήγγειλε στη διεθνή κοινότητα τις όποιες παράνομες συμφωνίες Τουρκίας - ψευδοκράτους.

Αθήνα: Ρητορικές οι απειλές της Άγκυρας

Αυτονόητο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο, χαρακτήρισε την έρευνα και την εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά, τη ρητορική της κυπριακής κυβέρνησης των τελευταίων ημερών. Ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεννόηση με τους γείτονές της έχει προχωρήσει σε συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρά στο αυτονόητο δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο, έρευνας και εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και έχει καταγραφεί από τις δηλώσεις όλων των διεθνών παραγόντων που έχουν ενδιαφέρον». Όπως είπε, «η Τουρκία, επειδή ακριβώς δεν έχει επιχειρήματα, προσπαθεί να οξύνει τους τόνους και προχωρά σε ρητορικές απειλές».
Ομπάμα καλεί Ταγίπ
Εν τω μεταξύ, συνάντηση θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και πως τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Ομπάμα, μετά τη λήψη νέων μέτρων κατά του Ισραήλ και την περιοδεία του Τούρκου Πρωθυπουργού στις χώρες της «αραβικής άνοιξης». Αναμένεται ότι κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί η προειδοποίηση για πειρατική δράση της Άγκυρας στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου