Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκική υποκρισία καταγγέλλει Αιγύπτιος αρθρογράφος

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=19934

Άρθρο γνώμης στην έγκυρη εφημερίδα της Αιγύπτου Al Ahram, στη στήλη με τίτλο «όσα δεν λέγονται», του δημοσιογράφου Άσραφ Άλ Άσρι, εξαπολύει δριμύτατη επίθεση εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και κατηγορεί για υποκρισία, τακτικισμούς και τη εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, ενώ ονομάζει τους Τούρκους, «εμπόρους κηδειών»!
Στο άρθρο ο συντάκτης του υποστηρίζει: «Δεν είναι ντροπή να εντυπωσιαζόμαστε από το Τουρκικό πολιτικό πρότυπο και να το θαυμάζουμε. Επίσης, δεν είναι κακό να επαινούμε τις επιτυχίες και τη δυναμισμό που παρουσιάζει τελευταίως η Τουρκία. Είναι όμως μεγάλη ντροπή, η μετατροπή της Αιγύπτου σε δίοδο για την υλοποίηση του νέου τουρκικού σχεδίου, το οποίο παραγκωνίζει και καταπατά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η νέα Αίγυπτος».



Στη συνέχεια το άρθρο κάνει μια μικρή στροφή προς την τόσο αγαπημένη στον αραβικό κόσμο συνωμοτική προσέγγιση, αν και στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι αλήθεια ότι πολλά δεν πήγαιναν πολύ καλά από την αρχή: «Αφού εκμηδένισαν τη σημασία της Αιγύπτου και των ικανοτήτων του λαού της, κατάντησε να είναι ο πρωταρχικός μας σκοπός, η πλήρης υπακοή σε αυτούς που ηγούνται της αγέλης».
Πράγματι, η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο είναι υψίστης σημασίας και καθοριστική για το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, συνεχίζει ο συγγραφέας. «Εύχομαι να έχει καλές προθέσεις και να συμπεριφερθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν ισότιμες σχέσεις». Και σε αυτό το σημείο προβαίνει σε μία αναφορά που εντυπωσιάζει: «Αυτό όμως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω των πολιτικών αξόνων που συνεχώς αφαιρεί η Τουρκία από την Αίγυπτο και από άλλες χώρες».

Οι Τούρκοι δεν έρχονται στην Αίγυπτο επειδή την αγαπούν ή την εκτιμούν. Απλώς γνωρίζουν ότι η Αιγύπτιοι έχουν εξασθενήσει. Ήρθαν λοιπόν για να στείλουν μήνυμα προς τις χώρες της περιφέρειας και γενικότερα προς τη Διεθνή Κοινότητα για την τουρκική υπεροχή και ισχύ η οποία αυξάνεται αλματωδώς, συμπληρώνει ο αρθρογράφος, συνδέοντας την υπόθεση και με την τουρκική φιλοδοξία ένταξης στην ΕΕ: «Θα το μετανιώσετε» που μας μπλοκάρετε», αναφέρει.
Είναι αναμφισβήτητο, συνεχίζει ο Αιγύπτιος, ότι οι Τούρκοι έχουν γίνει εξπέρ στην προώθηση του δικού τους «πολιτικού προϊόντος», έχοντας ξεπεράσει ακόμα και τους Ιρανούς, απειλώντας πλέον ευθέως το Ισραήλ. Και υπαινίσσεται ότι πλέον οι Τούρκοι έχουν εκτοπίσει τους Ισραηλινούς από την Αίγυπτο.
Τα άρθρο ολοκληρώνεται με τα ιδιαιτέρως αιχμηρά σχόλια, για «κροκοδείλια τουρκικά δάκρυα για τα θύματα των εξεγέρσεων, εκμετάλλευση των αραβικών επαναστάσεων και υποκριτική καταδίκη των δικτατόρων που κυβερνούσαν όταν είδαν να αλλάζουν οι συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου