Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ Πολιτική ασπίδα στην Κύπρο για τις απειλές

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211854&-V=articles

Η Κυβέρνηση χειρίζεται με σοβαρότητα το θέμα των απειλών της Τουρκίας σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, διαβεβαίωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.



Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για την πολιτική του Υπουργείου της, η κ. Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβη και συνεχίζει να προβαίνει η Δημοκρατία για το θέμα αυτό έχουν δημιουργήσει μια πολιτική ασπίδα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τη στήριξη των χωρών προς την Κύπρο.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των διαβημάτων και ενεργειών της Δημοκρατίας προς κάθε κατεύθυνση σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας, η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν πολλές χώρες όπως Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και η ΕΕ, εκφράζοντας τη στήριξή τους προς την Κύπρο.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι η εξέδρα της Noble Energy έφθασε στον προορισμό της χθες, γύρω στο μεσημέρι, χωρίς να υπάρχει παρενόχληση από τουρκικά πλοία και η εταιρεία προβαίνει στη διαδικασία της σταθεροποίησης της εξέδρας.

Οσον αφορά την περιπολία από τουρκικά πλοία, ανέφερε ότι εάν αυτά τα πλοία βρίσκονται εκτός της ζώνης ασφαλείας που κήρυξε η Δημοκρατία γύρω από την εξέδρα, είναι διεθνή ύδατα και δεν μπορεί να απαγορευθεί σε οποιοδήποτε πλοίο εμπορικό ή πολεμικό, να πλέει στα ύδατα αυτά. Από τη στιγμή που δεν παρενοχλεί ή δεν προβαίνει σε παράνομες ενέργειες δεν μπορεί να απαγορευθεί σε οποιοδήποτε πλοίο να περάσει από αυτή την περιοχή», σημείωσε.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις εκ μέρους της Τουρκίας ότι εάν η Κύπρος προχωρήσει με τις γεωτρήσεις θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, είπε ότι εκδόθηκε άμεσα ανακοίνωση χθες και η Κυβέρνηση προχώρησε σε διαμαρτυρίες προς τον ΟΗΕ για το θέμα αυτό αλλά και για τις εξαγγελίες για σεισμολογικές έρευνες σε περιοχές εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

16/09/2011 - 14:20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου