Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

X.A.: Ενθαρρυντικά νέα για τις τράπεζες αλλάζουν το κλίμα

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

X.A.: Ενθαρρυντικά νέα για τις τράπεζες αλλάζουν το κλίμα
(upd) “Απογοητεύτηκε” ο CAC στο Παρίσι -  Μετριοπαθή κέρδη στη Wall
Υπόθεση των τραπεζών ήταν η άνοδος της αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Τα ενθαρρυντικά νέα δεν ήρθαν από την Πολωνία, όπου και διεξάγεται το Eurogroup, αλλά από την Φραγκφούρτη και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να ενεργοποιηθούν εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, κάτι που θα επιφέρει ηρεμία στο σύστημα, από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το rollover. Τα μηνύματα από τη συμμετοχή στο PSI είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, αφού πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή ανέρχεται στο 84 με 85%. Νωρίτερα, η Ε.Ε. είχε δηλώσει ότι αν η συμμετοχή βρίσκεται οριακά κάτω από το 90%, το πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρείται επιτυχημένο. Σε κάθε περίπτωση κατά τις επόμενες συνεδριάσεις η προσοχή αναμένεται να εστιαστεί στον τραπεζικό κλάδο.

Εκείνο που προέχει είναι το rollover αναφέρουν χρηματιστές και ανάλογα με τα κενά που υπάρξουν στην κεφαλαιακή επάρκεια, θα καλυφθούν από το πρόγραμμα των εγγυήσεων. Οι ίδιες εγγυήσεις θα ενεργοποιηθούν και στην περίπτωση που η έρευνα της Blackrock δείξει προβλήματα στις τράπεζες από τις επισφάλειες και τα ανοιχτά δάνεια. Κέρδη 14,29% κατέγραψε η μετοχή της Marfin Popular, 9% ενισχύθηκε η Πειραιώς, 6,73% το Τ.Τ., 5,6% η Alpha, 4,69% η Κύπρου και 2,90% η μετοχή της Εθνικής. Αμετάβλητη έμεινε η Eurobank, στο 1,19 ευρώ.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 108,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα (κυρίως 1 εκατ. τεμάχια στην Coca Cola και 500 χιλιάδες στα ΚΑΕ). Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 1,95%, στις 864,94 μονάδες, αν και σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες 2,46%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις και νευρικότητα. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι έληγαν οι σειρές των παραγώγων για το τρίτο τρίμηνο, εξέλιξη που παραδοσιακά προκαλεί νευρικότητα.

Η αγορά κινήθηκε μεταξύ των 868 και 844 μονάδων και κινούνταν ανάλογα με τον ρυθμό της ειδησεογραφίας που ερχόταν από την Πολωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι έμειναν και πάλι στα λόγια, αφού ούτε προοπτική για ευρω/ομόλογο υπάρχει σύντομα, αλλά ούε και πιθανότητα γενναίας αύξησης των κεφαλαίων του EFSF. Σημειωτέον, ότι την επόμενη Κυριακή πραγματοποιούνται κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία, τη στιγμή που η εγκατάλειψη της βοήθειας προς την Ελλάδα κερδίζει συνεχώς έδαφος.

“Απογοητεύτηκε” ο CAC στο Παρίσι -  Μετριοπαθή κέρδη στη Wall


Δεν τα κατάφεραν να πείσουν τις αγορές οι Ευρωπαίοι, χαλώντας το σερί των τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων για τον γαλλικό CAC, ενώ και οι υπόλοιποι δείκτες υποδέχτηκαν επιφυλακτικά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Σε ρόλο “μπαλαντέρ” που ανύψωσε καθ'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας την αισιοδοξία των αγορών για ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η συμμετοχή για πρώτη φορά στα χρονικά του Αμερικανού υπ. Οικ. Τίμοθι Γκάιτνερ.
Ειδικότερα, στα ταμπλό, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 5.368 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,02% στις 3.031 μονάδες και τέλος, ο γερμανός DAX κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,69% στις 5.574 μονάδες.
Θετική είναι η αντίδραση στην Wall, παρόλα τα διφορούμενα μηνύματα που ταξιδεύουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού από τη συμμετοχή του Τιμ Γκάιτνερ στο Eurogroup της Πολωνίας.
Ο Dow κερδίζει αυτή την ώρα 0,41% στις 11.478 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει 0,42% στις 2.618 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,36% στις 1.213 μονάδες.
Πάντως ιδιαιτέρως “Black” ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο η Research in Motion (RIM), κατασκευάστρια του BlackBerry. Τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 329 εκατ. δολ., ή 63 σεντς ανά μετοχή, από 797 εκατ. δολ., ή 1,46 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα της RIM μειώθηκαν 10% στα 4,17 δισ. δολ. Αναλυτές τοποθετούσαν τα ανά μετοχή κέρδη της εταιρείας στα 87 σεντς και τα έσοδα στα 4,47 δισ. δολ.
Η μετοχή της εταιρείας καταγράφει αυτή την ώρα βουτιά στο -20%.
Στα μάκρο της ημέρας, το δημόσιο χρέος της Ισπανίας αυξήθηκε στο 65,2% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2011, με αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Τράπεζα της Ισπανίας.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ανέκαμψε το Σεπτέμβριο από το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008.
Σύμφωνα με τον δείκτη καταμέτρησης του καταναλωτικού κλίματος αυτό αυξήθηκε στις 57,8 μονάδες από 55,7 τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων μιλούσαν για μικρότερη αύξηση στις 57 μονάδες.
Σταύρος Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δημήτρης Κώτσος
dimkotsos@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου