Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Όλι Ρεν: Έχουν καθυστερήσει οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

Σχόλιο ιστολογίου μας : Πλάκα στην πλάκα .....σου μοιάζει πολύ το αετόπουλο με το μαχαίρι στο ράμφος ....δικό σου είναι??? http://alexander-hellas.blogspot.com/2011/09/rehn.html
Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4657463

«Η επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου έχει καθυστερήσει υπερβολικά», τόνισε σήμερα ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν, διευκρινίζοντας πως το αργότερο έως τις αρχές Οκτώβρη θα πρέπει να έχουν επικυρωθεί οι αποφάσεις, καθώς έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα στις αγορές και έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνης.

Μιλώντας στον στο κρατικό φινλανδικό ραδιόφωνο YLE ο κ. Ρεν τόνισε επίσης πως «η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά στην Ευρώπη και τα προβλήματα στις προβληματικές χώρες είναι ακόμα πιο σοβαρά», τόνισε.

Ο κ. Ρεν είπε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό η ΕΚΤ να στηρίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, καθώς οι πολιτικές αποφάσεις απαιτούν χρόνο.

«Πάντως, έχω εμπιστοσύνη ότι τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης είναι ικανά να εγκρίνουν τις αποφάσεις εντός της προθεσμίας, είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου», σημείωσε.

Την Πέμπτη, με μόλις τέσσερις ψήφους «κατά» κύρωσε το ισπανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ενώ λίγο αργότερα και το Λουξεμβούργο υπερψήφισε τη συμφωνία με εξίσου ισχυρή πλειοψηφία.

Έτσι, οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν κυρώσει μέχρι στιγμής τη συμφωνία φτάνουν τις πέντε, καθώς το «ναι» έχουν πει επίσης, η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο. Η Ρώμη ψήφισε την κύρωση μαζί με το δικό της πακέτο λιτότητας την Τετάρτη.

Η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης πλην εκείνων που ήδη έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης.

Πιθανά εμπόδια εντοπίζονται στη Σλοβακία (η οποία είναι μάλιστα εκτός της πρώτης συμφωνίας για την στήριξη στην Ελλάδα) και τη Σλοβενία, η κυβέρνηση της οποίας βρίσκεται αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη που κύρωσε τη συμφωνία στις 8 Σεπτεμβρίου, με αποχή της ανιτπολίτευσης. Ακολούθησε το Βέλγιο στις 14 Σεπτεμβρίου, την ίδια ημέρα που την ψήφισε και η Ιταλία μαζί με το πακέτο λιτότητας του Μπερλουσκόνι.

Η Γερμανία συζητά ήδη στο Μπούντεσταγκ τη συμφωνία και, αν και ορισμένοι βουλευτές που πρόσκεινται στον κυβερνητικό συνασπισμό φαίνεται πως θα την καταψηφίσουν, η δεδομένη συμφωνία των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών καθιστά σχεδόν σίγουρη την κύρωσή της στην ψηφοφορία της 29ης Σεπτεμβρίου.

Η Φινλανδία, με την οποία συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα των εγγυήσεων, θα ψηφίσει μία ημέρα νωρίτερα, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Η Ολλανδία έχει «σπάσει»την κύρωση σε ένα προκαταρκτικό νομοθέτημα, που θα ψηφιστεί πριν την ερχόμενη Δευτέρα, και το κυρίως σώμα των αλλαγών στο σχέδιο του συμπληρωματικού της προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας προσπάθησε να εισάγει εσπευσμένα τη συμφωνία στο Κοινουβούλιο, αλλά απέτυχε. Η ημερομηνία της ψηφοφορίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και δεν θεωρείται πιθανότερο πως η συμφωνία θα υπερψηφιστεί σχετικά άνετα το αργότερο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Η Κύπρος επίσης δεν έχει ακόμη ημερομηνία για την ψηφοφορία, αλλά θεωρείται πιθανότερο πως η συμφωνία θα φτάσει στη Βουλή τον επόμενο μήνα. Το Κοινοβούλιο της Μάλτας έχει διακόψει τις εργασίες του μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

Η ψηφοφορία στη Σλοβακία, που θεωρείται και η μοναδική «επικίνδυνη», αναμένεται το νωρίτερο στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η Σλοβενία θα ξεκινήσει τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα -εάν η κυβέρνησή της επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης την Παρασκευή.

Στην αντίθετη περίπτωση, η ψηφοφορία μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και μέχρι τις αρχές του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου