Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Eπαναφέρει στο προσκήνιο την επαναγορά ελληνικού χρέους το ΙΙF - "ΔΝΤ και BRICS να επαναγοράσουν ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ"

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Να αναλάβουν σχέδιο επαναγοράς ελληνικού χρέους ύψους 20 δισ. ευρώ προτείνει τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και στις αναδυόμενες αγορές, τις λεγόμενες BRICS, το IIF (Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής), ο αρμόδιος φορέας για την εποπτεία των διαδικασιών διαχείρισης του ελληνικού χρέους.
Όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, η πρόταση του IIF στοχεύει στη σταθεροποίηση των αγορών και στην αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης χρέους σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η βασική ιδέα του σχεδίου είναι χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία να θέσουν τα κεφάλαιά τους σε έναν λογαριασμό που θα διαχειρίζεται το ΔΝΤ και στη συνέχεια θα παρέχεται στην ελληνική κυβέρνηση ώστε αυτή να είναι σε θέση να αγοράζει χρέος από τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.
Σύμφωνα με το IIF, η πρόσθετη αυτή πηγή χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του χρέους της Ελλάδας έως και κατά 25 δισ. ευρώ ή κατά 11% του ΑΕΠ. 

"Αυτό σημαίνει ότι θα οδηγούσε σε μείωση τουλάχιστον στο 91% την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ έως το 2020, ίσως και στο 82% σε ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον", επισημαίνει το δημοσίευμα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επαναγορά του ελληνικού χρέους αναμένεται να οργανωθεί από την ελληνική κυβέρνηση και θα συμπέσει με το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.
Το IIF, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, φέρεται να έχει ήδη ενημερώσει την επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde για την εν λόγω πρόταση, αλλά και σειρά ανώτατων αξιωματούχων από τις χώρες BRICS.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου