Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μετά τις τουρκικές προκλήσεις Συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/79830

Ο υπουργός Αμυνας Π.Μπεγλίτης συναντάται με τον ομόλογό του Δ.Ηλιάδη
Ο υπουργός Αμυνας Π.Μπεγλίτης συναντάται με τον ομόλογό του Δ.Ηλιάδη
Αθήνα: Στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης την Παρασκευή προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Πάνο Μπεγλίτη, υπό το κλίμα που διαμορφώνεται με τις τουρκικές απειλές για την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ.


Την ίδια ώρα, το θέμα συζητείται σε συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, εν όψει της αναχώρησής του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Την Πέμπτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι η Αγκυρα προτίθεται να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα. Κλιμακώνοντας, δε, τις προκλήσεις η Τουρκία ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, την ώρα που στην Κύπρο η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πρώτο βαθμό ετοιμότητας, η Αθήνα προγραμματίζει την ερχόμενη εβδομάδα άσκηση ανατολικά της Κρήτης, πολύ κοντά στο οικόπεδο 12 της Κύπρου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι δύο κυβερνήσεις έχουν ενεργοποιήσει στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε προ δωδεκαημέρου ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Εν τω μεταξύ, η πλατφόρμα «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, βρίσκεται ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη», πάνω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία θα ερευνήσει. Όπως όλα δείχνουν οι γεωτρήσεις επισπεύδονται και θα αρχίσουν τη Δευτέρα.

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να αρχίσει η μεταφορά, με ελικόπτερο, του επιστημονικού προσωπικού της Noble Energy, από το ελικοδρόμιο που έχει στηθεί στο χώρο του λιμανιού της Λεμεσού. Συνολικά 56 άτομα θα εργάζονται στην πλατφόρμα, και θα εργάζονται σε μηνιαίες βάρδιες.

Οι πρώτες μελέτες των ειδικών της αμερικανικής εταιρείας θα αφορούν στον καθορισμό του σημείου όπου θα τρυπήσει το γεωτρύπανο της Noble Energy.

Αρχικά θα γεμίσουν οι δεξαμενές της πλατφόρμας με νερό, προκειμένου να σταθεροποιηθεί στη θάλασσα, με τη βοήθεια και του πλοίου που τη συνοδεύει. Η μεταφορά του προσωπικού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Σε πρώτο στάδιο το γεωτρύπανο θα τρυπήσει στην «Αφροδίτη» σε βάθος 1.700 μέτρων.

Τα επόμενα 24ωρα, εξάλλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας αναμένεται να εκδώσουν ανακοίνωση προς ναυτιλλόμενους, με την οποία θα γνωστοποιούν την έναρξη της γεώτρησης, και θα καλούν όσους ασχολούνται με τη ναυσιπλοΐα να μην πλησιάζουν σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων γύρω από το γεωτρύπανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου