Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

"Μαύρη" επέτειος... με κέρδη στην Wall

ΑΠΟ ΤΟ capital.gr

Τρία χρόνια ακριβώς μετά την κήρυξη πτώχευσης από την Lehman Brothers, το αμερικανικό χρηματιστήριο χορεύει ξανά στο ρυθμό που επιβάλλει μια νέα κρίση. Οι εξελίξεις αναφορικά με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, είτε θετικές, είτε αρνητικές επηρεάζουν σημαντικά ή και διαμορφώνουν την τάση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως αποτυπώνεται στην κίνηση των δεικτών. Η σημερινή συμφωνία πέντε μεγάλων κεντρικών τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια χάρισε σημαντικά κέρδη στην Wall Street, η οποία αγνόησε τα αρνητικά μακροοικονομικά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας.


Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας "αποφάσισε σε συνεργασία με την Federal Reserve, την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να πραγματοποιήσει τρεις πράξεις παροχής ρευστότητας μέσω τίτλων διάρκειας περίπου τριών μηνών έως τα τέλη του έτους", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ. Οι πράξεις παροχής ρευστότητας θα διενεργηθούν με τη μορφή συμφωνιών επαναγοράς σταθερού επιτοκίου, ανοικτές σε όλους, με την παροχή επιλέξιμων εγγυήσεων.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 186,45 μονάδες (1,66%) κλείνοντας στις 11.433,10 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 34,52 μονάδων (1,34%) και έκλεισε στις 2.607,00 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 20,43 μονάδων (1,72%) κλείνοντας στις 1.209,10 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Bank of America κλείνοντας στα 7,33 δολάρια με άνοδο 0,28 δολ. ή σε ποσοστό 3,97%. Ακολούθησαν η JP Morgan Chase με κέρδη 3,08% και κλείσιμο στα 33,81 δολάρια και η General Electric, η οποία έκλεισε στα 16,08 δολάρια με άνοδο 2,81%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,0499 δολάρια ή σε ποσοστό 5,37% και έκλεισε στα 0,8801 δολάρια.

Θετικός πρωταγωνιστής της ημέρας ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, ενώ τα ισχυρά κέρδη του τεχνολογικού κλάδου χρεώνεται η Yahoo. Η μετοχή της έκλεισε ανοδικά κατά 2,34%, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να κερδίζει 5% χάρη στις φήμες που θέλει επίδοξους αγοραστές να χτυπούν την πόρτα της.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000 στις 428.000. Η αύξηση ήταν πολύ μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που την τοποθετούσαν στις 1.000 και η μεγαλύτερη από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν για να δείξουν αύξηση των αιτήσεων στις 417.000 αντί στις 414.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων – που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – αυξήθηκε κατά 4.000 στις 419.500. Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου κατά 12.000 στις 3.726 εκατ.

Αύξηση εμφάνισε και τον Αύγουστο το κόστος ζωής των Αμερικανών, ωστόσο η αύξηση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με αυτή του Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο σημείωσε άνοδο 0,4%, καθώς διατηρήθηκε η αύξηση στο κόστος της βενζίνης και των τροφίμων. Τον Ιούλιο, οι τιμές καταναλωτή είχαν ενισχυθεί κατά 0,5%. Παράλληλα, σε ετήσια βάση οι τιμές εμφάνισαν άνοδο κατά 3,8%. Ο δομικός δείκτης τιμών, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ενισχύθηκε κατά 0,2%. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση της τάξης του 0,2% τόσο για το βασικό όσο και για το δομικό δείκτη.

Πτώση για τέταρτο διαδοχικό μήνα σημείωσε το Σεπτέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης Empire State της Federal Reserve Bank of New York. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις -8,82 μονάδες από τις -7,72 μονάδες τον Αύγουστο απογοητεύοντας ενώ οι οικονομολόγοι τον τοποθετούσαν στις -4 μονάδες.

Αύξηση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα. Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε αύξηση 3,8%.

Από το μέτωπο των επιχειρήσεων, η Netflix προχώρησε στη μείωση του outlook για τον αριθμό των συνδρομητών το τρίτο τρίμηνο έπειτα από το διαχωρισμό των υπηρεσιών streaming βίντεο και DVD και της αύξησης των τιμών. Ειδικότερα, η εταιρεία μείωσε την εκτίμησή της για τον πρώτο κλάδο στους 21,8 εκατ. από 22 εκατ. και για το δεύτερο στους 14,2 εκατ. από 15 εκατ. Ο αριθμός των συνδρομητών και για τις δύο υπηρεσίες αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος στους 12 εκατ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου