Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Πλήρη αναγνώριση από τον ΟΗΕ πρόκειται να ζητήσουν οι Παλαιστίνιοι

Από το ιστολόγιο http://astra.mywebreview.com/

Αίτημα για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ πρόκειται να ζητήσει η Παλαιστινιακή Αρχή κατά την προσεχή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Μαχμούντ Αμπάς, απόφαση που τον φέρνει σε ευθεία διπλωματική αντιπαράθεση με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ

«Πηγαίνουμε στα Ηνωμένα Έθνη για να ζητήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας, την απόκτηση καθεστώτος πλήρους μέλους για την Παλαιστίνη», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα.

Διευκρίνισε ακόμη, εν μέσω χειροκροτημάτων, ότι θα ζητήσει να ψηφίσει για το ζήτημα το Συμβούλιο Ασφαλείας και ασκηθεί βέτο, η πρόταση θα παραπεμφθεί στη Γενική Συνέλευση.

Αν και η Συνέλευση δεν μπορεί να δώσει στη Παλαιστίνη το καθεστώς του πλήρους μέλους, μπορεί όμως να την αναγνωρίσει χωρίς να της παραχωρήσει το καθεστώς μέλους. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να προσφύγουν σε οργανισμούς όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπου θα μπορούσαν να μηνύσουν το Ισραήλ για την κατοχή της Δυτικής Όχθης.

Η αναγνώριση θα αφορά τα σύνορα του 1967 που περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο κ.Αμπάς, και πρόσθεσε ότι για τους Παλαιστίνιους θα είναι προϋπόθεση για να ξαναγυρίσουν στις συνομιλίες οι οποίες έχουν διακοπεί από το φθινόπωρο του 2010 και ουσιαστικά από το 2008.

Η Παλαιστινιακή Αρχή τους τελευταίους μήνες κινείται για να εξασφαλίσει υποστήριξη στο αίτημα της το οποίο θα κατατεθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος μέχρι τώρα 126 χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη σαν ανεξάρτητο κράτος. Η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση προγραμματίζεται για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Αμερικανικό βέτο στην αναγνώριση

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν εκφράσει την διαφωνία τους και έχουν ασκήσει πιέσεις για την απόσυρση του αιτήματος, αποστέλλοντας στην περιοχή μεσολαβητές για χωριστές συνομιλίες με το Ισραήλ και Παλαιστίνιους αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και διευκρινίζουν ότι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη του στόχου για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ανάλογη θέση, περί ανεξαρτησίας μέσω των συνομιλιών, έχει εκφράσει και το Ισραήλ. Από την πλευρά της η ΕΕ αναζητά κοινή γραμμή.

Η διπλωματική κινητικότητα πρόκειται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που αρχίζει την Τρίτη.

Όπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμιν Νετανιάχου, με αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου