Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Τον Οκτώβριο η απόφαση για την έκτη δόση Eurogroup: Περιμένουμε την εφαρμογή των μέτρων

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4657492

Την άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση αναμένει η τρόικα, όπως προέκυψε από την συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στην Πολωνία. «Χαιρετίζουμε τα νέα μέτρα. Το πνεύμα με το οποίο θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα είναι θετικό», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει τη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με την τρόικα. Η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει ηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και την έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.
«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Επίσης, χαιρέτισε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση το περασμένο σαββατοκύριακο και τόνισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι της αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πίστη και δέσμευση στους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».


Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας. «Καταλήξαμε στο ότι, αν εγκριθούν οι εγγυήσεις, αυτό θα γίνει στη σωστή αποτίμηση», δήλωσε.
Ρεν: Να γίνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις

«Συνεχίζουμε το πακέτο για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα και θέλουμε να δούμε την εφαρμογή. Θα πρέπει όμως να γίνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και άλλες αλλαγές που προβλέπονται», δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν.



Ο ίδιος ανέφερε πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα παραμείνει αμετάβλητη στο 1,6%, αλλά και πως δεν προβλέπεται επιστροφή στην ύφεση. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με πολιτική αποφασιστικότητα», ξεκαθάρισε ο κ. Ρεν.
Βενιζέλος: Είμαστε στη σωστή πορεία
Προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
«Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: είμαστε στην σωστή πορεία εφαρμόζοντας το πρόγραμμα, και πιστεύουμε πως η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά», είπε.
Ο Λευκός Οίκος
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενισχυθεί η μεταξύ τους συνεργασίας πάνω στα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα, ενόψει και της συνόδου της Ομάδας των 20 το Νοέμβριο στη Γαλλία.
Γκάιτνερ: Τέλος στις αόριστες δηλώσεις
Τη σημασία της κρίσης της ευρωζώνης για την παγκόσμια οικονομία σηματοδότησε η παρουσία, για πρώτη φορά, του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γγκάιντερ στο Eurogrpoup.
Ο κ, Γκάιτνερ προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης.
Επιπλέον, ο κ. Γκάιτνερ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν τους πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών.
«Μας παρότρυνε να αντλήσουμε περισσότερα χρήματα για να σταθεροποιήσουμε το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα, να σταθεροποιήσουμε τον τραπεζικό τομέα και να αυξήσουμε με κάθε κόστος τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε στον Τύπο η Μαρία Φέκτερ, στο περιθώριο της συνόδου που πραγματοποιείται στο Βρότσλαβ, όπου ο κ. Γκάιτνερ έχει κατ' εξαίρεσιν προσκληθεί.
Ο κ. Γκάιτνερ είπε ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα «πρέπει να αποφασίσει να το κάνει», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Ο αμερικανός υπουργός προέτρεψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του  EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα, αλλά δεν έκανε, όπως αναμενόταν, κάποια αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008.

Το πρόγραμμα Term Asset-Backed Securities Loan Facility) συστάθηκε από την Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά την διάρκεια της κρίσης του 2008 για να τονώσει την «παγωμένη» αγορά εγγυημένων αξιογράφων (asset-backed securities-ABS).

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως «μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία» ανέφερε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».

«Μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία», αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».

Ορισμένοι αναλυτές προτείνου ως καλύτερη λύση από την αύξηση των κεφαλαίων τη μόχλευση του EFSF, ώστε τα χρήματα που διαθέτει ο μηχανισμός να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση τμήματος των πιθανών ζημιών στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη δύναμη πυρός απ΄ότι να αγοράζει απλώς τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με τα λεφτά στο χέρι.

Ένα από τα τα κυριότερα προβλήματα, όμως, αυτής της λύσης, είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι πιέσεις στις χώρες με πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ» όπως η Γαλλία και μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» με νέες υποβαθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου