Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

«Η ΚΔ θα έπρεπε να προχωρούσε σε σύναψη αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ»

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/419409

Αναλυτές θεμάτων άμυνας υποστηρίζουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε ήδη να προχωρούσε σε σύναψη αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ, το οποίο πλέον έχει οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή μας. Τέτοια συμφωνία θα θωράκιζε την χώρα μας έναντι των τουρκικών απειλών.



Ο Τουρκολόγος Αναλυτής και τέως αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Πέτρου, δήλωσε στο Sigmalive, ότι οι μέχρι στιγμής απειλές της Τουρκίας κινούνται μόνο σε επίπεδα εκφοβισμού.
Όπως μας ανέφερε η ΕΦ δεν έχει πάρει συγκεκριμένα μέτρα μέχρι στιγμής παρόλα αυτά υπάρχει ετοιμότητα στις μονάδες.
«Σήμερα ή αύριο αναμένω πως η ΕΦ θα προβεί σε πιο ουσιαστικές ενέργειες προκειμένου να αυξήσει τα επίπεδα ετοιμότητας», μας ανέφερε.
Όσο αφορά τις τουρκικές απειλές, ο κ. Πέτρου μας ανέφερε τα εξής:
«Από τη στιγμή που η Τουρκία δεν δίνει "ΝΩΤΑ", στη συγκεκριμένη περιοχή, όλα παραμένουν απλοί εκβιασμοί και λεκτικές απειλές σε μια προσπάθεια τους να δημιουργήσουν γκρίζες ζώνες. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι από τη στιγμή που η Τουρκία δεν έδωσε ΝΟΤΑ δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.»
("ΝΩΤΑ": Η δέσμευση συγκεκριμένης περιοχής ή εναέριου χώρου για πραγματοποίηση ερευνών ή ασκήσεων. Από τη στιγμή που κάποια χώρα δίνει ΝΩΤΑ σημαίνει ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα εισέλθει στη περιοχή αυτή, ταυτόχρονα θεωρείται εχθρική.)
«Πρόκειται κυρίως για εκφοβισμό και απειλές προκειμένου να σταματήσει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.»
Από την άλλη ο κ. Πέτρου μας είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να δώσει "ΝΩΤΑ" στην περιοχή όπου βρίσκεται η πλατφόρμα (οικόπεδο 12) κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο.
Όσο αφορά τον ρόλο του Ισραήλ ο κ. Πέτρου μας ανέφερε ότι από τη στιγμή που το Ισραήλ έχει οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή είναι πολύ σημαντικό και θετικό για την Κ.Δ. Από την άλλη όμως η δική μας πλευρά θα έπρεπε ήδη να προχωρήσει σε σύναψη αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ.
«Δεν είναι αργά. Μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία ακόμα και σήμερα να καλέσει το Ισραήλ για υπογραφή αμυντικής συμφωνίας.»
Ο κ. Πέτρου υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που η ΚΔ δεν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, τίθεται και θέμα αξιοπιστίας μας προς το Ισραήλ.
«Όπως εμείς κάνουμε ανάγνωση των καταστάσεων, το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες για μας. Οι Ισραηλινοί αναμένουν από εμάς να δείξουμε υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα στο να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα για να μας υποστηρίξουν και αυτοί από την δική τους πλευρά.»
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου