Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Το τέλος μιας σχέσης: Η Βουλγαρία εκτός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Αθήνα: Δεν μας ενημέρωσαν



Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη που θα μετέφερε αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Σόφια προτείνει στη Ρωσία και την Ελλάδα τη διάλυση της τριμερούς συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού και δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από το έργο εάν μετά από 12 μήνες η Αθήνα και η Μόσχα αρνηθούν να ακυρώσουν οικειοθελώς τη συμφωνία που υπεγράφη το 2007, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ ανακοίνωσε την οριστική αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τα σχέδια, ο αγωγός θα είχε μήκος 300 χλμ. και δυνατότητα μεταφοράς έως 50 εκατ. τόννους αργού ετησίως.

«Δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για απόφαση του Βουλγαρικού Υπουργικού Συμβουλίου για απόσυρση της Βουλγαρίας από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» ήταν η πρώτη αντίδραση του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη. «Η Ελλάδα παραμένει απολύτως σταθερή στη διαχρονική στρατηγική επιλογή μας τόσο για τη χρησιμότητα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για την Ελλάδα και την Βουλγαρία, όσο και για τη χρησιμότητα του αγωγού ως στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», συνέχισε ο ίδιος.

Μάλιστα ο υφυπουργός ισχυρίζεται ότι «συνεχίσουμε τις δράσεις μας με βάση την πρόσφατη ελληνοβουλγαρική συνάντηση για προώθηση των περιβαλλοντικών μελετών στις τοπικές κοινωνίες, όπως άλλωστε συζητήθηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή των Βουλευτών, του Περιφερειάρχη και των δημάρχων του Έβρου, προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα».


ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου