Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Εισαγγελική παρέμβαση για τις «βόμβες» Γιλμάζ - Διάβημα από την Αθήνα

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας να ανασύρουν επειγόντως όλες τις υποθέσεις εμπρησμών της διετίας 1995 - 1997, οι οποίες έχουν τεθεί στο αρχείο για να αξιολογηθούν με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για επιχείρηση εμπρησμού ελληνικών δασών από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, οι δηλώσεις του Μ. Γιλμάζ θα αξιολογηθούν και θα συγκριθούν με τις δικογραφίες που έχουν τεθεί ήδη στο αρχείο, καθώς μπορεί να οδηγήσουν στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εμπρησμών.

Ο κ. Τέντες έδωσε την επείγουσα αυτή παραγγελία στις κατά τόπους εισαγγελίες κατόπιν των δημοσιευμάτων και σχολίων σε διεθνή και ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, στον οποίον ενεχείρησε αίτηση με την οποία του ζητάει να παραγγείλει άμεσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα όσα κατήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Γιλμάζ.

"Το γεγονός ότι καταγγέλλεται από τα πλέον επίσημα χείλη η διάπραξη ενός σοβαρότατου κακουργήματος (άρθρο 265 § 2 ΠΚ) σε βάρος του ελληνικού λαού (για το οποίο, μάλιστα, ουδείς Έλλην πολίτης μεμονωμένα δικαιούται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής) και φωτογραφίζονται επαρκώς οι εμπνευστές του, οφείλει να προκαλέσει κατεπειγόντως τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, και δη αποκλειστικά από Εισαγγελέα Εφετών ή Πρωτοδικών, ο οποίος, παράλληλα προς τη διπλωματική οδό και σε συνεργασία –θέλω να πιστεύω– με τις τουρκικές αρχές, θα πρέπει να διερευνήσει τις καταγγελίες του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού και, σε περίπτωση επαρκών ενδείξεων βασιμότητάς τους, να κινήσει τη σχετική ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων" αναφέρει χαρακτηριστικά στην αίτηση του ο κος Λυκουρέζος.

Διάβημα από την Αθήνα

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού η Αθήνα πραγματοποίησε διάβημα προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας και η ελληνική πρεσβεία στην Τουρκία αναμένεται να προχωρήσει σε διάβημα στην Άγκυρα.

«Ασχέτως της απόπειρας ανασκευής τους από τον κ. Γιλμάζ, ζητήθηκε διερεύνηση των δηλώσεων αυτών και των αντίστοιχων αναφορών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, καθώς και σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για κάθε συναφές στοιχείο. Τονίσθηκε δε, ότι ενόσω οι εν λόγω πληροφορίες παραμένουν αδιερεύνητες, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών» αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα «μαζεύει» ο Γιλμάζ

Αναιρεί τα λεγόμενα του σήμερα ο Μέσουτ Γιλμάζ, μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις του περί Τούρκων πρακτόρων που έβαζαν πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ότι τα ΜΜΕ παρερμήνευσαν τα λεγόμενα του και διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις.


«Πιστεύω ότι οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν να αντιδράσουν. Εγώ αναφερόμουν σε πυρκαγιές στην Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Ανατολή σήμερα το πρωί ο Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι υπήρχαν αξιολογήσεις και πληροφορίες ότι οι δασικές πυρκαγιές της Τουρκίας την δεκαετία του '90 σχετίζονταν με την δράση της Ελληνικής μυστικής υπηρεσίας.

«Είχα προειδοποιήσει να μην βγουν στην δημοσιότητα αυτές οι πληροφορίες χωρίς να επαληθευτούν, γιατί θα έπλητταν τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών» αναφέρει στην νέα του ανακοίνωση ο Μεσούτ Γιλμάζ.

«Δυστυχώς, τα λόγια μου παρερμηνεύτηκαν για πρόκληση εντυπώσεων» καταλήγει η δήλωση του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού.

Χαμηλά το θέμα στην Τουρκία

Καμιά σχεδόν αναφορά δεν έκαναν τα τουρκικά ΜΜΕ ενημέρωσης για τις αποκαλύψεις Γιλμάζ, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κάνει καμία επίσημα δήλωση για το επίμαχο θέμα. Τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας αιφνιδίασαν και την κυβέρνηση της γείτονας χώρας καθώς κανείς δεν γνώριζε ότι ο Μέσουτ Γιλμάζ θα προχωρούσε σε αυτές τις δηλώσεις που προκαλούν νέο διπλωματικό πρόβλημα με την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου