Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Στη Φλώρινα το θερμόμετρο έδειξε -24οC!

Στην «κατάψυξη» η χώρα καθώς στα βορειοδυτικά καταγράφονται από το πρωί πολικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 16/1/2012 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας είναι:

Φλώρινα -24οC
Καστοριά -11οC
Τρίπολη -9οC
Koζάνη -8οC
Κόνιτσα -8οC
Λάρισα -7οC
Αλεξανδρούπολη -3οC
Καλαμάτα -3οC
Βόλος -3οC

Αλλά και στις περιοχές της Αττικής το κρύο είναι τσουχτερό. Μείον 2 (-2) βαθμούς στον Διόνυσο και τα Βίλια.

Με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων εξαιτίας των χιονοπτώσεων αλλά και του παγετού.


Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 17/01:

Ο ισχυρός παγετός είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για αύριο Τρίτη 17/01. Θα σημειωθεί το πρωί και τη νύχτα στα ηπειρωτικά ενώ στα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

Μακεδονία, Θράκη

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία προβλέπεται γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα στις θαλασσιες και παράκτιες περιοχές για παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα δυτικά βορειοδυτικοί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 10 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά στη δυτική Μακεδονία από μείον 22 έως μείον 01 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα νοτιά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά στην ήπειρο θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Πρόσκαιρες νεφώσεις προβλέπονται στα ανατολικά και νοτιά με πιθανότητα τις πρωινές ώρες για ασθενή χιονόπτωση ή χιονόνερο στις Σποράδες, την Εύβοια, την αττικοβοιωτια και την ανατολική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά και νοτια τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 08 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονιά θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της Κρήτης. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Τοπικές προγνώσεις

Γενικά αίθριο καιρό περιμένουμε στη Αττική. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα επικρατήσουν στα ανατολικά οπού τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθεί ασθενής χιονόπτωση ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανάλογες θα είναι οι καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα θαλάσσια μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 03 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση των μετεωρολόγων για τις επόμενες ημέρες

Την Τρίτη 17/01 στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την ανατολική Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα περιμένουμε νεφώσεις με χιόνι ή χιονόνερο στα βόρεια, τοπικές βροχές στα νότια και χιόνια στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρο στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι ολικός.

Την Τετάρτη 18/01 και την Πέμπτη 19/01 αναμένουμε στην ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ, οι οποίοι από το βράδυ της Πέμπτης στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο. Παγετός τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια τοπικά θα είναι ισχυρός.

Στη δυτική Ελλάδα νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά, όπου τη νύχτα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες προβλέπονται την Παρασκευή 20/01. Τη νύχτα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις αυξημένες κυρίως στα νότια, όπου τη νύχτα είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.

Το Σάββατο 21/01 προβλέπονται νεφώσεις στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, στα πελάγη 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου