Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ευ. Φλωράτος: Οι Τροϊκανοί έκλεισαν την Αχαϊκή – Στόχος τους και οι υπόλοιπες συνεταιριστικές

Καλά μελετημένο σχέδιο από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Υπουργείο Οικονομικών υπό την καθοδήγηση της Τρόικας, βλέπει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευάγγελος Φωλαράτος. Στόχος του σχεδίου είναι να βγουν από την αγορά όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο Ευάγγελος Φλωράτος, μίλησε σήμερα στο thebest.gr, αποκαλύπτοντας τα σχέδια των πιστωτών της χώρας μας για την τραπεζική αγορά.
Όπως είπε, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κλείσουν όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες, ενώ θα συγχωνευθούν οι υπάρχουσες εμπορικές.

Ο λόγος είναι απλός: Η ενίσχυση της κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα απομείνουν στην ελληνική αγορά, ώστε να «πιάσουν τόπο» τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβουν από την αναχρηματοδότηση τους, μέσω της νέας δανειακής σύμβασης.
«Με τις συνεταιριστικές τράπεζες στο παιχνίδι, οι μεγάλες τράπεζες χάνουν έσοδα και κατά συνέπεια οι μετοχές τους, σε ένα βάθος χρόνου πενταετίας, δεν θα έχουν την προσδοκώμενη αξία», εξηγεί ο Ευάγγελος Φλωράτος.
Ο πρώην δήμαρχος Πατρέων, τονίζει μάλιστα ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες βρήκε άρνηση, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδας, όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών, στις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε για την βιωσιμότητα της Αχαϊκής.
Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να μιλήσει για κοροϊδία εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς όπως λέει ενώ μέχρι τη 1.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, τον διαβεβαίωναν εκ μέρους της ΤτΕ, ότι δεν τίθεται θέμα ανάκλησης της άδειας της Αχαϊκής, μετά από λίγες ώρες, εμφανίστηκε στην Τράπεζα ο εκκαθαριστής!
Αρνητικοί ήταν και τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας, με τα οποία ήρθε σε επαφή ο πρόεδρος της Αχαϊκής, τα οποία του δήλωσαν πως «δεν αγγίζουμε»!
«ΘΑ ΑΝΑΒΕΙΣ ΚΕΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ»
To λουκέτο των συνεταιριστικών τραπεζών σε συνδυασμό με τη συγχώνευση των μεγάλων εμπορικών, θα δημιουργήσει συνθήκες ολιγοπωλίου στην ελληνική τραπεζική αγορά. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι ένα σημαντικό μέρος των επιχειρηματιών να βρεθεί εκτός τραπεζικού συστήματος και να αποκλειστεί από την κύρια πηγή ρευστότητας, τώρα μάλιστα που βρισκόμαστε υπό συνθήκες κρίσης.
Ο Ευ. Φλωράτος, εκτιμά ότι σε λίγο καιρό θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η πρόσβαση των μικρών επιχειρηματιών, στο τραπεζικό σύστημα.
Ήδη όπως αναφέρει οι εμπορικές τράπεζες ζητούν από τους επιχειρηματίες που θέλουν να εκδώσουν μπλοκ επιταγών, να έχουν υπόλοιπο καταθέσεων από 5000 ευρώ έως 20000 ευρώ!
«Μα εάν είχαν τόσο ρευστό δεν θα χρειαζόταν να καταφύγουν στην τράπεζα και στις επιταγές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φλωράτος για να προσθέσει πως: «Σε λίγο καιρό θα ανάβεις κερί για να μπεις σε τράπεζα!»
Φυσικά οι συνέπειες θα είναι κάκιστες για την τοπική επιχειρηματικότητα, την αγορά και την ανάπτυξη της περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται σε συνθήκες διαρκούς ύφεσης.

ΠΗΓΗ thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου