Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Νίκη για τους “μικρούς” Βόμβα Σ.τ.Ε. για τις διαφημίσεις των κομμάτων

Νέο τοπίο στη διαφημιστική καμπάνια των κομμάτων που κατέρχονται στις εκλογές στις 6 Μαΐου διαμορφώνει η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος. Σύμφωνα με αυτή, οι υπουργοί Εσωτερικών και Επικρατείας θα πρέπει να προχωρήσουν έως την ερχόμενη Κυριακή 22 Απριλίου στην έκδοση νέας απόφασης η οποία θα προβλέπει ότι θα προβάλλονται διαφημιστικά και τα μικρά κόμματα που μένουν εκτός Βουλής!

Ο πρόεδρος του ΣτΕ εξέδωσε την προσωρινή διαταγή κατόπιν σχετικής αίτησης που κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τα κόμματα Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία, που αποτελούν συνασπισμό κομμάτων.
Επίσης, την αίτηση υπογράφουν οι πρόεδροί τους Στέφανος Μάνος και Γρηγόρης Βαλλιανάτος, αντίστοιχα, στελέχη των δύο αυτών κομμάτων και ένα μέλος του κόμματος Δράση.

Μεταξύ άλλων, στην αίτησή τους υποστηρίζουν ότι κατά παράβαση του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ έχουν αποκλειστεί από την κατανομή του προεκλογικού ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, ενώ δεν τους επιτρέπεται να προβληθούν ούτε με δικά τους κεφάλαια μέσα από ραδιόφωνα και τηλεόραση μέχρι την 25η Απριλίου 2012, οπότε και ο Αρειος Πάγος θα ανακοινώσει τους συνδυασμούς των κομμάτων.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της 18.4.2012 απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας με την οποία καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος προβολής δέκα -όπως λένε- πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή από δημόσια και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία που συμπεριλαμβάνουν στην αίτησή τους είναι ότι το ελληνικό κράτος για την των δέκα κομμάτων που είναι στη Βουλή θα καταβάλει 6.000.000 ευρώ σε δέκα κανάλια για την εξασφάλιση δωρεάν διαφημιστικού χρόνου…

Η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο κ. Πικραμμένος στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ (3427/2010), με την οποία κρίθηκε πως τα κόμματα που κατέρχονται στις εκλογές πρέπει να έχουν κοινή αφετηρία για τη ρύθμιση της προεκλογικής προβολής τους βάσει της συνταγματικής αρχής της ισότητας.

Θυμίζουμε ότι τα πολιτικά κόμματα είχαν διαφωνήσει στη σχετική σύσκεψη για τον τρόπο κατανομής του τηλεοπτικού χρόνου.


ΠΗΓΗ protothema.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου