Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ομίχλη της... χρεοκοπίας πάνω από Ισπανία και Ιταλία

Το φάντασμα της  χρεοκοπίας πλανάται πάνω από την Ισπανία και την Ιταλία αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά, στα σημερινά επίπεδα.  Στην περίπτωση της Μαδρίτης, η αδυναμία προσφυγής σε μηχανισμούς στήριξης με κόστος δανεισμού 5,7% ενισχύει σημαντικά την πιθανότητα χρεοκοπίας.

Το δυσοίωνο αυτό μήνυμα της Moody’ s προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρωζώνη που προσπαθεί να αποτινάξει  τον ζυγό της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, σφυγμομέτρηση του Ρόιτερς, στην οποία 29 οικονομολόγοι ερωτήθηκαν για το αν η τρίτη και τέταρτη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη θα χρειαστεί να προσφύγει σε μηχανισμούς δανεισμού, ξεκαθάρισαν πως δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

     
Μολονότι η παραπαίουσα οικονομία τους ενδέχεται να παρασύρει την Ευρωζώνη σε κρίση στα μέσα του έτους, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι Ισπανία και Ιταλία δεν θα προσφύγουν σε μηχανισμούς δανεισμού απλώς διότι είναι πολύ μεγάλες, ως μέγεθος οικονομίας και χώρας.
 
Αλλά, τα οικονομικά προβλήματα των δύο αυτών χωρών, επισημαίνει αναλυτής της Moody’ s,  ίσως σταθούν η αιτία η ύφεση στην Ευρωζώνη να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του 2012. 
   
Για τον αναλυτή Ενλαμ Αχμέντ, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων και των δύο χωρών βρίσκονται πάνω από τα βιώσιμα επίπεδα δεδομένης της αποδυναμωμένης κατάστασης των δημοσιονομικών των δύο κρατών.
   
Χρειάζεται λοιπόν εγρήγορση.

«Μετά την εμπειρία με την Ελλάδα και άλλες χώρες, η ισπανική κυβέρνηση είναι αρκετά πιο προνοητική», σχολίασε ο Αλαν Κλαρκ, οικονομολόγος της Scotiabank για την Βρετανία και την Ευρωζώνη και προσθέτει: «Γνωρίζουν πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα και έτσι νομίζω ότι θα είναι ακόμα πιο προνοητική. Το ίδιο θα κάνει και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα».
        
Σε ότι αφορά την Ιταλία, η ανάλυση της Moody’ s αναφέρει ότι θα πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού για τα 10ετή ομόλογα στα 4,2% για να επιστρέψει στα βιώσιμα επίπεδα.
         
Συμβολικά, 70 οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ήπια ύφεση μέχρι τα μέσα του έτους και θα αρχίσει να ανακάμπτει από το τρίτο τρίμηνο του έτους, τρεις μήνες αργότερα σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του Μαρτίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ισπανία προχώρησε χθες στην έκδοση διετών και 10ετών ομολόγων , αντλώντας συνολικά 2,54 δισ. ευρώ στο υψηλότερο σημείο του στόχου που είχε θέσει.
       
Από την πλευρά της, η Γαλλία άντλησε 7,97 δισ. ευρώ από την δημοπρασία μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται περίπου κατά τρεις φορές.
      
Εν τω μεταξύ, νέες πιέσεις δέχονται την Παρασκευή οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων, με το spread του δεκαετούς να ξεπερνά εκ νέου το ψυχολογικό όριο του 6%, καθώς τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας 2ετών και 10ετών τίτλων της Ισπανίας δεν κατάφεραν να αμβλύνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τα δημοσιονομικά της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ειδικότερα, η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ενισχύεται στο 6,03% την Παρασκευή, έχοντας ενισχυθεί κατά 11 μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

ΠΗΓΗ protothema.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου