Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Έρχονται νέα μέτρα τον Ιούνιο

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να ζητηθούν και νέα μέτρα τον Ιούνιο από την τρόικα αλλά και συμπληρωματικός προϋπολογισμός σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τον στόχο του ελλείμματος για φέτος, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Οι αστοχίες στα έσοδα θα αντιμετωπίζονται με ισόποση περικοπή δαπανών, ανέφερε η ίδια πηγή.

Παράλληλα η ίδια πηγή εξέφρασε φόβο και ανησυχία ότι θα ατονήσει η ομαλή υλοποίηση του προϋπολογισμού λόγω των βουλευτικών εκλογών, τις οποίες ο ίδιος προσδιόρισε για την 6η Μαΐου. Πάντως, ανέφερε ότι έχει ήδη ζητηθεί τόσο από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, όσο και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μην ατονήσουν οι έλεγχοι.


Το νέο κλιμάκιο της τρόικας θα εξετάσει εκ νέου την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον Ιούνιο και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες προσδιορίζονται σε λίγο κάτω από 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η αποπληρωμή θα γίνει μάλλον με μετρητά.

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το α΄ σκέλος της μελέτης του ΚΕΠΕ, σε συνεργασία με το κλιμάκιο του ΔΝΤ και την Task Force, που θα περιλαμβάνει μια καταγραφή των δαπανών. Ενώ, με το β΄ σκέλος, το οποίο θα περιέχει και προτάσεις για περικοπή δαπανών, θα ασχοληθεί ουσιαστικά η επόμενη κυβέρνηση, που θα λάβει και τις αποφάσεις.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο παράγοντας του υπουργείου ανάφερε ότι μια πρώτη συζήτηση θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο ίδιος θεωρεί πιθανόν να εκδοθούν ειδικά ομόλογα από το EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ για την ενίσχυση της ρευστότητας εξετάζεται και η έκδοση μικρότερων ποσών εντόκων γραμματίων σε σύγκριση με τις εκάστοτε λήξεις.

Τέλος, για τα ασφαλιστικά ταμεία, το στέλεχος του υπουργείου δήλωσε ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Εργασίας, για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των ταμείων, τις οποίες απέδωσε στην απώλεια ασφαλιστικών εισφορών λόγω μείωσης των μισθών και αύξησης της ανεργίας.

«Βόμβα» από τον «σοφό» της Μέρκελ

Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι, αναμένει ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους αποκαλούμενους «σοφούς» της, σε συνέντευξή του, στο τεύχος της αυστριακής μηνιαίας οικονομικής επιθεώρησης «Γκεβίν», που κυκλοφορεί μεθαύριο.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου