Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Σε τεντωμένο σκοινί ο διάλογος

Με βαριές κατηγορίες ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση της υπουργού Ναυτιλίας Άννας Διαμαντοπούλου με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Το protothema.gr δημοσιεύει αποκλειστικά τους διαλόγους μεταξύ της υπουργού και των συνδικαλιστών της ΠΝΟ.
Η κυρία Διαμαντοπούλου είχε σφοδρή λεκτική αντιπαράθεση με τον προερχόμενο από το ΚΚΕ Σάββα Τσιμπόγλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

"Δεν καταλαβαίνω Θεό. Έχω ζήσει τη βία του χώρου σας", επισήμανε η υπουργός Ναυτιλίας απευθυνόμενη στον κ. Τσιμπόγλου.


"Η απόφαση που θα ληφθεί θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν την πραγματικότητα. Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση απ' την αρχή", συνέχισε η κυρία Διαμαντοπούλου και αναρωτήθηκε:"Πού ζούμε; Σε άλλο πλανήτη; Δεν ξέρουμε ότι οι εφοπλιστές θέλουν να γίνει η απεργία; Εμάς μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός. 220 χιλιάδες άνθρωποι της ναυτιλίας έχουν προβλήματα, όπως και άλλοι 2 εκατ.Έλληνες. Η αναμέτρηση είναι πολιτική".

Στους βαρείς υπαινιγμούς της κυρίας Διαμαντοπούλου ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες των ναυτικών για την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη είναι υποκινούμενες, απάντησε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.
"Όλες οι αποφάσεις γα απεργία έγιναν με ψηφοφορία. Δεν είμαστε φερέφωνα κανενός. Υποφέρουμε κι εμείς όπως όλοι", επισήμανε ο κ. Χαλάς.

Αυτή την ώρα η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι διαπραγματεύσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου με την ηγεσία της ΠΝΟ εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν αφού κάθε άρθρο που αφορά τα αιτήματα συζητείται ξεχωριστά.
  
Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο...", δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Γιώργος Βλάχος. Ο κ. Βλάχος αποχώρησε από την κρίσιμη σύσκεψη της υπουργού Ναυτιλίας Άννας Διαμαντοπούλου με τους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
Βγαίνοντας από την αίθουσα της σύσκεψης είπε στους δημοσιογράφους: "Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο..."

Στο μείζον ζήτημα της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΠΝΟ για την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη ήρθε να προστεθεί και η απεργία που εξήγγειλαν τα ΚΤΕΛ για την Μεγάλη Πέμπτη.
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός. Ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ, ώρα που εξαρτάται από το χρόνο ολοκλήρωσης της σύσκεψης με την ΠΝΟ) στην οποία θα συμμετέχουν επίσης η κυρία Διαμαντοπούλου και ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης. 

Τις προηγούμενες ημέρες τα ναυτεργατικά σωματεία κάτω από την πίεση του κόσμου  μελετούσαν, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες τα εξής σενάρια: 1) Να γίνει κανονικά η απεργία, 2) να γίνει όνο τη Μεγάλη Τρίτη και όχι και την Μ.Τετάρτη, 3) να μεταφερθεί για αργότερα στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τελικά την περασμένη Παρασκευή αποφάσισαν να εμμείνουν στην αρχική τους απόφαση. Όμως ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, cptn Ιωάννης Χαλάς  μιλώντας στο protothema.gr όταν ρωτήθηκε ένα υπάρχει ελπίδα έως τη Μ.Τρίτη να έχει αλλάξει η απόφαση είπε: «Dum Spiro, Spero».

Βέβαια υπήρχαν και συνδικαλιστές που υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να «τραβήξουν το σχοινί» αφού  η κυβέρνηση έδωσε  κάποια πράγματα και δεν έμεινε ανυποχώρητη στη θέση της.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και να μην πάει σε κατά μέτωπο σύγκρουση και για αυτό τον λόγιο κάνει μία τελευταία προσπάθεια σήμερα Κυριακή,
Μόλις χθες η Άννα Διαμαντοπούλου στην επιστολή της προς τους ναυτεργάτες τόνιζε, μεταξύ άλλων:

«Η ΠΝΟ πριν μια εβδομάδα, έλαβε απόφαση απροειδοποίητα, για απεργία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν δηλαδή θα έχουν ήδη ψηφισθεί τα νομοσχέδια. Είναι προφανές ότι δεν έχει λογική να γίνεται απεργία προκειμένου να αποσυρθούν τα νομοσχέδια αφού ψηφισθούν από τη Βουλή. Δεν γίνεται να απειλούμε με απεργία το Πάσχα, όπως δεν μπορεί επιμέρους κοινωνικές ομάδες να στρέφονται κατά άλλων».

Η Ναυτική Ομοσπονδία  από την πλευρά της τονίζει ότι μελέτησε τις απαντήσεις της κυβέρνησης στα αιτήματά της και «σύμφωνα με την αξιολόγηση του περιεχομένου του παραπάνω εγγράφου, κοινή υπήρξε η διαπίστωση της Διοίκησης, ότι οι τοποθετήσεις που έγιναν στα σχετικά αιτήματα της ΠΝΟ δεν είναι ικανοποιητικές».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου