Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Από την Τρίτη, αρχίζουν οι επαφές της Τρόικας στην Κύπρο

Λευκωσία: Από αύριο Τρίτη ξεκινά τις επαφές του στην Κύπρο το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), το οποίο βρίσκεται ήδη στο νησί για να μελετήσει την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και του χρηματοπιστωτικού τομέα έτσι ώστε να μπορέσει να υποβάλει στη συνέχεια την πρότασή του για το ύψος της χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τους όρους του δανείου.


Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι, στo πλαίσιo της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, πολυμελής αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα πραγματοποιήσει διερευνητική επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 3 - 6 Ιουλίου, 2012.

«Το κλιμάκιο θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν το χρηματοοικονομικό τομέα και τα μακροοικονομικά θέματα, περιλαμβανομένων και των δημοσιονομικών οικονομικών», αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών.

Κατά την εδώ επίσκεψη τους, προσθέτει το Υπουργείο Οικονομικών, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με υπουργούς, στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ομάδα τεχνοκρατών της Τρόικας θα εγκατασταθεί από την Τρίτη στο Υπουργείο Οικονομικών για να μελετήσει τα μακροοικονομικά και τα δημόσια οικονομικά, ενώ δεύτερη ομάδα θα βρίσκεται την ίδια ημέρα στην Κεντρική Τράπεζα για να συλλέξει στοιχεία που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα ώστε να μπορέσει να αξιολογήσουν την κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

Η μελέτη των τεχνοκρατών της Τρόικας θα διαρκέσει, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ ενδιάμεσα, ομάδα της Τρόικας θα πραγματοποιεί συναντήσεις με αρμόδιους φορείς.

Επίσης, την Τρίτη το απόγευμα, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας θα παρουσιάσουν, στην ομάδα της Τρόικας, θέματα αρμοδιότητας της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αρμόδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι «θα πρέπει να γίνει στο στάδιο που ακολουθεί μια διάγνωση των πραγματικών κεφαλαιακών αναγκών των δύο τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα) και μετά να γίνει κάποια περαιτέρω ενδυνάμωση του κεφαλαίου τους».

Ερωτηθείς αν η διάγνωση θα γίνει από το κυπριακό κράτος ή από την Τρόικα, η πηγή ανέφερε ότι «η διάγνωση θα γίνει σίγουρα σε συνεργασία με την Τρόικα».

Άλλη πηγή εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι «η Κεντρική Τράπεζα έχει τη δική της γνώμη και θέση όσον αφορά τις ανάγκες των τραπεζών, αλλά η Τρόικα μπορεί να θέλει την έξωθεν καλή μαρτυρία με την εμπλοκή κάποιου ανεξάρτητου οίκου για να κάνει αυτή τη διαγνωστική έρευνα».

Αυτό και άλλα θέματα θα συζητηθούν κατά τις επαφές με την Τρόικα, συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ philenews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου