Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Τουρκία: Προειδοποίηση από την ΕΕ για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Ιούλιος 13, 2012.

Αντικείμενο διαμάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία έγινε με παρέμβαση δικηγόρων και συγγενών του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τις συνθήκες κράτησή του, στις τουρκικές φυλακές.


Ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, αρμόδιος για την Διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απάντησή του στα αιτήματα των δικηγόρων του Οτσαλάν για τη κράτηση του στις τουρκικές φυλακές, τόνισε ότι αυτή σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα μπορούσε να θεωρηθεί παράβαση.



Γάλλοι βουλευτές που είναι μέλη της Ομάδας των Πρασίνων ο François Alfonsi και ο Jose Bove έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την κράτηση του Οτσαλάν σε απομονωτήριο στο νησί Ιμραλί, επί 230 ημέρες χωρίς καμιά προειδοποίηση ή αιτιολογία.


Έχοντας αξιόπιστες πληροφορίες για την κακή κατάσταση της υγείας του Οτσαλάν και τις συνθήκες κράτησής του, απαιτούν να δείξουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά του.


Ο Στέφαν Φούλε σε απάντησή του στις 10 Ιουλίου αναφέρει ότι το PKK βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρώπης και η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.


«Παρά, όμως, όλα αυτά η ΕΕ, στο πλαίσιο των συνθηκών κράτησής του Οτσαλάν, πέρα από το τουρκικό νομοθετικό πλαίσιο, θα μπορούσε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να θεωρηθεί ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι δεν επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με τους δικηγόρους του», είπε.


« Η Τουρκία οφείλει να φέρει την ειρήνη και την ευημερία σε όλους τους πολίτες της, αδιάλειπτα, από όπου και αν προέρχονται,», τονίζει ο Φούλε και προσθέτει «ειδικά στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας να έρθει η ειρήνη, η δημοκρατία, η σταθερότητα και οι κοινωνικές οικονομικές και πολιτιστικές συνθήκες να βελτιωθούν», είπε ο Φούλε.


--


Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΠΗΓΗ echedoros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου