Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Την ίδια συνταγή προτείνει η τρόικα στη Μεγαλόνησο

Τον δρόμο της Ελλάδας φαίνεται πως πιέζουν οι τροϊκανοί να ακολουθήσει η Κύπρος, η οποία θα χρειαστεί να υπογράψει Μνημόνιο με τους εταίρους.

Ήδη η τρόικα καθυστερεί την επίσκεψή της στο νησί (τακτική που ακολουθεί και στην χώρα μας), ζητώντας υπογραφές από όλους τους υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας, με τις εκλογές να δρομολογούνται για τον Φεβρουάριο του 2013.
Ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα κλιμάκια της τρόικας δεν έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει από τις τράπεζες και την κυπριακή οικονομία.


Ξεκαθάρισε πάντως ότι η καθυστέρηση της άφιξης της τρόικας δεν συνδέεται με το ενδεχόμενο λήψης δανείου είτε από τη Ρωσία είτε από άλλη χώρα. Αντιθέτως, ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Ν. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η τρόικα είναι δυσαρεστημένη εξαιτίας των προσπαθειών που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για εξασφάλιση δανείου από τρίτη χώρα.
Ο κυριότερος διεκδικητής της προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου, αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ν. Αναστασιάδης, εμφανίζεται πρόθυμος να βάλει την υπογραφή του, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί και να συνεννοηθεί με τις πολιτικές δυνάμεις ενόψει της υπογραφής του Μνημονίου, καθώς, όπως είπε, η εφαρμογή του προγράμματος χρειάζεται τη συναίνεση όλων.
ΗΠΑ: Χρειάζεται «περιεκτική» λύση στο κυπριακό
Για να ευημερήσουν οι κοινότητες στην Κύπρο και για να είναι ολόκληρη η περιοχή ειρηνική, ευημερούσα και σταθερή, χρειάζεται να υπάρξει μια «περιεκτική» λύση του κυπριακού, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι ο εντοπισμός φυσικού αερίου τονίζει περαιτέρω την ανάγκη για εξεύρεση λύσης, σημειώνοντας ότι «αυτό θα συνεπάγεται το διαμοιρασμό των εσόδων από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου». Ο εντοπισμός φυσικού αερίου, πρόσθεσε, μπορεί από τη μια να διευκολύνει τη λύση του Κυπριακού και από την άλλη να δημιουργήσει, όπως είπε, «διχαστικό κλίμα».
Ο Φίλιπ Γκόρντον, επισκέπτεται την Κύπρο για τη συνάντηση των Πολιτικών Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του διαλόγου της Ένωσης με τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου