Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Συμφωνία για τις αποκρατικοποιήσεις

Η ανάγκη προώθησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ως μέρους του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, συζητήθηκε στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι συζήτησε με τους κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο, όπως τόνισε, «δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου που συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τονίζοντας ότι δεν πρέπει «να μιλάμε μόνο για την όψη των δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων», αλλά και για το πώς θα κάνουμε το κράτος «μικρότερο και εξυπνότερο».


«Στηρίζουμε τις παραπάνω πρωτοβουλίες και για αυτό το λόγο υπήρξε συζήτηση με τη νέα διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας η οποία μας ενημέρωσε για τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος θεώρησε επίσης την ανάγκη να σταλθεί ένα μήνυμα θετικό και ενθαρρυντικό πως η Ελλάδα δεν είναι ο κακός εταίρος, που κουβαλά τις αμαρτίες όλης της ευρωζώνης,ενώ πρόσθεσε πως η αρνητική εικόνα υπονομεύει τελικά τη χώρα.

{SEO}

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως στη συνάντηση των τριών αρχηγών έγινε συζήτηση για το μεταναστευτικό πρόβλημα και είπε ότι ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος και να επιβληθεί νομιμότητα, ώστε να μην μεταφέρεται το πρόβλημα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως για παράδειγμα στη Θράκη.

Επίσης έγινε συζήτηση για τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις αρχηγοί θέλουν να βρεθούν λύσεις ώστε οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες πρόνοιας.

Ήταν μια πρώτη ενημέρωση για τις αποκρατικοποιήσεις, θα συνεχιστεί με την ειδίκευση σε νέες συζητήσεις, δήλωσε από την πλευρά του, απερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Φώτης Κουβέλης

«Όποια αποκρατικοποίηση γίνει θα έχει ως προϋπόθεση την εξυπηρέτηση των πολιτών, την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, αλλά και τις επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε ότι δεν έγινε εξειδίκευση, ωστόσο, συμφώνησαν όλες οι πλευρές ότι στόχος είναι η διαφάνεια, η νομιμότητα και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε συζήτηση για τη συνάντηση που είχε ο υπ. Οικονομικών με την Τρόικα την Κυριακή. 

Τέλος, πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται μέσα στη βδομάδα να υπάρξει κάποια ανακοίνωση για το ποιες δημόσιες επιχειρήσεις θα αποκρατικοποιηθούν . 

Οι τρεις αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου αύριο Τρίτη στις 18:00.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών  Γ. Στουρνάρας δήλωσε μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή για την εκπόνηση 77 νομοθετημάτων με στόχο την διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Το νομοσχέδιο, η κατάρτιση του οποίου θα ξεκινήσει άμεσα, θα αφορά κυρίως θέματα του ΥΠΟΙΚ, του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γ.Στουρνάρας, δεν υπάρχει στόχος για τα φετινά έσοδα από τις αποκρατικοποίησεις.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως θα δοθεί βάρος στα δέκα ωριμότερα έργα, λέγοντας πως το ποια θεωρούνται τέτοια θα γνωστοποιηθεί «συν τω χρόνω».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για τη ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, το Golden Hall, την IBC, το Ελληνικό, περιουσία στοιχεία του Δημοσίου στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα και στην Αφάντου της Ρόδου και 48 ακίνητα του Δημοσίου.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου