Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Προσεδαφίστηκε το Curiosity στον πλανήτη Άρη


Η επιτυχημένη προσεδάφιση έγινε δεκτή με επευφημίες, χειροκροτήματα και αγκαλιές από το προσωπικό της NASA...

Πασαντίνα, Καλιφόρνια: Προσεδαφίστηκε με επιτυχία στις 08:32 (ώρα Κύπρου) τη Δευτέρα το πυρηνοκίνητο ρομπότ της NASA, Curiosity, για να ξεκινήσει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη. Λίγα λεπτά αργότερα, η NASA ανακοίνωσε ότι έλαβε και τις δύο πρώτες εικόνες από τον Αρη.

«Επιβεβαιώθηκε η επαφή με το έδαφος» είπε μέλος της ομάδας ελέγχου του οχήματος από το διαστημικό κέντρο στην Πασαντίνα.

Η επιτυχημένη προσεδάφιση έγινε δεκτή με επευφημίες, χειροκροτήματα και αγκαλιές από το προσωπικό της NASA, ενώ ένας από τους αξιωματούχους μοίρασε σοκολάτες...


Η ίδια ατμόσφαιρα χαράς επικράτησε και όταν το ρομπότ έστειλε την πρώτη φωτογραφία, εξαιρετικής καθαρότητας, της σκιάς του στο έδαφος του Άρη, αμέσως μετά την προσεδάφισή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ένα άνευ προηγουμένου τεχνολογικό επίτευγμα».

To Curiosity, που μεταφέρει το κόστους 2 δισ. ευρώ ρομπότ, έφτασε στον Άρη μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το ρομποτικό όχημα Curiosity λίγο πριν την προσεδάφισή του έστειλε το πρώτο του σήμα, την ώρα που εισερχόταν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη. «Λάβαμε σήματα, τα πράγματα φαίνονται καλά», δήλωσε μέλος της αποστολής που ελέγχει το διαστημικό όχημα.

Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Αρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα. Ένας συνδυασμός συστημάτων (αλεξίπτωτα, ειδικά σχεδιασμένοι προωθητήρες κ.α.) που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος βοήθησαν το Curiosity ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσεδάφισης στον Άρη με επιτυχία έγινε δεκτή με επευφημίες, χειροκροτήματα και αγκαλιές από το προσωπικό της NASA.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου