Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις του Αυστριακού καγκελαρίου και της υπουργού Οικονομικών Διαξιφισμοί στην Αυστρία για την «ανάσα» στην Ελλάδα

«Οργισμένη» με την Ελλάδα δείχνει να παραμένει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, η οποία σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα  «NZZ am Sonntag» ανέφερε ότι τίποτα δεν προχωρά στη χώρα.

«Η αντοχή των χωρών που στηρίζουν την Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της», δηλώνει χαρακτηριστικά  η υπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Αυστρία είναι πρόθυμη να παράσχει στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια, με την οποία μπορεί να βοηθηθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, να μπορέσουν να αντληθούν κοινοτικοί πόροι ή να δημιουργηθεί ένα κτηματολόγιο, όπως επίσης και η οικοδόμηση αποτελεσματικών φορολογικών υπηρεσιών.

Στη συνέντευξή της στην εφημερίδα μιλά έξω από τα δόντια και τάσσεται ενάντια σε μία ενδεχόμενη χρονοκαθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις. 

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητεί περισσότερο χρόνο. Μήπως να τον πάρει;», την ρωτά ο δημοσιογράφος και εκείνη απαντά: 

«Η Ελλάδα πρέπει να βρει έναν τρόπο να σταθεί στα πόδια της, έτσι ώστε να επιστρέψει σύντομα στις ευρωπαϊκές αγορές. Τώρα, να παρατείνει το χρόνο, χωρίς στην ουσία να κάνει κάτι, το θεωρώ δώρο άδωρον», συμπληρώνει και καταλήγει «Όταν το τοπίο αρχίσει να γίνεται διαυγές, ίσως τότε μπορεί να συζητηθεί μία πίστωση χρόνου». 

Η Αυστριακή υπουργός επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που «ναυάγησαν» από την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, ωστόσο αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς οφείλεται στο ότι η χώρα δεν πραγματοποιεί όσα υπόσχεται. 


Διαφωνία με Φάιμαν για την ελληνική επιμήκυνση

Την ίδια ώρα ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, τάσσεται ανοικτά υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν από την Αθήνα τα συμφωνηθέντα.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Oesterreich», ο καγκελάριος τονίζει ότι η Ελλάδα θα πάρει τον χρόνο που ζητεί για την αποπληρωμή των χρεών της.

«Μπορεί να είναι δύο ή τρία χρόνια... αλλά αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί», σημειώνει. 

Όπως επισημαίνει, η κρίση στην Ελλάδα είναι τόσο βαθιά και η ανεργία τόσο υψηλή, ώστε, χωρίς μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής, δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει, ωστόσο, όπως σημειώνει, τα πράγματα θα αποσαφηνιστούν μετά την έκθεση της τρόικας στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, όσοι διατυπώνουν την άποψη ότι μια αποπομπή των Ελλήνων από το ευρώ θα στοίχιζε φθηνότερα από μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ψεύδονται, καθώς, όπως υπογραμμίζει, με δραχμές οι 'Ελληνες δεν θα μπορούσαν καθόλου να πληρώσουν τα χρέη τους, η χώρα θα οδηγείτο σε φτωχοποίηση και η Ευρώπη θα έπρεπε να βοηθήσει με δισεκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά, υποστηρίζει, θα ήταν πάρα πολύ ακριβότερα από ό, τι μια παράταση χρόνου.
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου