Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Γαλλικό «οξυγόνο» για τον Γολγοθά του Σεπτεμβρίου

Το πρώτο βήμα ενός διπλωματικού μαραθωνίου μέχρι τη σύνοδο του Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αποτιμούν στο Μαξίμου για τα ραντεβού Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι. Αγώνας δρόμου για προϋπολογισμό και μέτρα.

Γαλλική… ανάσα προκειμένου να ανέβει τον Γολγοθά του επόμενου μήνα, πήρε ο Αντώνης Σαμαράς στο Παρίσι από τη θερμή δήλωση στήριξης του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος με πιο σαφή τρόπο από τον κ. Μέρκελ διαμήνυσε πως δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ανοίγοντας μάλιστα για πρώτη φορά μία χαραμάδα στο θέμα της επιμήκυνσης που θα τεθεί επίσημα στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου. Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η αποστροφή του κ. Ολάντ για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν... μέχρι εκεί όμως που αντέχουν οι Έλληνες -κάτι το οποίο έρχεται σε ευθεία "σύγκρουση" με τις κατά καιρούς παρεμβάσεις από κεντρικά στελέχη της καγκελαρίας.


Πλέον ο κ. Σαμαράς έχοντας την απόλυτη εικόνα για το τι περιμένουν οι ευρωπαίοι από την Ελλάδα, επέστρεψε από το Παρίσι περισσότερο αποφασισμένος για να κλείσει όλα τα θέματα πριν τις καθοριστικές ημερομηνίες του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου –οι οποίες θα κρίνουν εν πολλοίς το εάν η Ελλάδα θα πάρει την πολυπόθητη πίστωση χρόνου χωρίς να διαταράξει τους συσχετισμούς στην ούτως ή άλλως προβληματική ευρωζώνη.

Όλο το βάρος πέφτει στην έκθεση της τρόικας για την οποία η Αθήνα θα παλέψει μέχρι τέλους προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική αξιολόγηση και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Στις επαφές που είχε ο κ. Σαμαράς ετέθη ανοιχτά το θέμα των περίεργων δηλώσεων που ακούγονται και γράφονται για την ευρωπαϊκή… τύχη της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Γ. Στουρνάρα να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας τόσο με τον γερμανό ομόλογό του Β. Σοϊμπλε όσο και με τον Γάλλο Π. Μοσκοβισί, προκειμένου Βερολίνο και Παρίσι να έχουν απόλυτη εικόνα για το τι γίνεται ή δεν γίνεται στην Ελλάδα και να μην δημιουργούνται εντυπώσεις από δηλώσεις αμφιλεγόμενων φωνών της Γερμανίας.. Είναι πολύ μάλιστα να υπάρξουν ακόμη και διμερείς συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους κυρίους Σόϊμπλε και Μοσκοβισί.

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τη δόση του Οκτωβρίου την οποία η Ελλάδα χρειάζεται όσο τίποτα άλλο. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Σαμαράς δηλώνει σε όλους τους τόνους αποφασισμένος να κλείσει γρήγορα – γρήγορα το προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και το πακέτο των 11, 6 δις ευρώ ένα μέρος του οποίου ενδέχεται να συμπεριληφθεί και στον προϋπολογισμό.

Η «μάχη» πλέον θα δοθεί στο εσωτερικό της χώρας και ενδεχομένως και της κυβέρνησης καθώς τα μέτρα θα δοκιμάσουν σκληρά τη συνοχή της. Χθες πάντως ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση στο Παρίσι και αφού επέστρεψε στην Αθήνα επικοινώνησε τόσο με τους Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη προκειμένου να τους ενημερώσει για όσα άκουσε από τον Γάλλο Πρόεδρο.

ΠΗΓΗ real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου