Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα για τον Dow

Dow13.593,3753,51 0,40%  



  Nasdaq3.183,9528,12 0,89%  

H Wall Street χθες
Νέα άνοδο κατέγραψαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο του νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ περιορίζοντας ωστόσο τα κέρδη τους μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Egan - Jones.

Στα κέρδη της συνεδρίασης συνέβαλε επίσης η άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις και οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο ανάλογη των εκτιμήσεων τον Αύγουστο ενώ η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 53,51 μονάδες (0,4%) κλείνοντας στις 13.593,37 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 28,12 μονάδων (0,89%) και έκλεισε στις 3.183,95 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 5,78 μονάδων (0,4%) κλείνοντας στις 1.465,77 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow ενισχύθηκε 2,2%, ο Nasdaq 1,5% ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,9%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Caterpillar κλείνοντας στα $93,17 με άνοδο 2,49 δολ. ή σε ποσοστό 2,75%. Ακολούθησαν η United Technologies με κέρδη 2,38% και κλείσιμο στα $82,45 και η Alcoa, η οποία έκλεισε στα $9,84 με άνοδο 2,18%.


Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η AT&T (-2,39%), η Merck (-2,33%) και η Verizon Communications Inc (-2,3%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,05 ή σε ποσοστό 2% και έκλεισε στα 2,55 δολ.

Η Fed ανακοίνωσε ότι θα προχωρά κάθε μήνα σε αγορές τίτλων, διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια, αξίας 40 δισ. δολ., χωρίς καθορισμένη διάρκεια, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει αυτό το μέτρο εάν η αγορά εργασίας δεν βελτιωθεί. Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα Operation Twist, στο πλαίσιο του οποίου πουλά βραχυπρόθεσμα ομόλογα και διοχετεύει τα έσοδα σε αγορά πιο μακροπρόθεσμων τίτλων με  στόχο τη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Συνδυαστικά, η Fed θα αγοράζει μακροπρόθεσμους τίτλους αξίας 85 δισ. δολ. κάθε μήνα έως τα τέλη του έτους, σε σύγκριση με τα 45 δισ. δολ. που αγόραζε έως τώρα στο πλαίσιο του Operation Twist. Παράλληλα θα τυπώνει περισσότερο χρήμα για να χρηματοδοτεί τις αγορές ενυπόθηκων τίτλων, διογκώνοντας το μέγεθος του ισολογισμού της που σήμερα φτάνει τα 2,8 τρισ. δολ. Οι αξιωματούχοι της FOMC στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως αναμένουν τα επιτόκια να παραμείνουν κοντά σε μηδενικά επίπεδα τουλάχιστον έως τα μέσα του 2015, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για τα τέλη του 2014.

Ο οίκος Egan-Jones προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ σε "AA-" από "AA" επικαλούμενος την χωρίς καθορισμένη διάρκεια νέα παρέμβαση της Fed. Ο οίκος στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ενισχύσει τις μετοχές και τις τιμές των εμπορευμάτων αλλά θα πλήξει την οικονομία καθώς θα μειώσει την αξία του δολαρίου, θα αυξήσει το κόστος των εμπορευμάτων, θα δημιουργήσει πιέσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Από το μέτωπο της οικονομίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο σύμφωνα με την έρευνα που διενεργεί η Thomson Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Thomson-Reuters/University of Michigan σκαρφάλωσε στις 79,2 από τις 74,3 μονάδες τον Αύγουστο και 73,6 μονάδες στα μέσα του ίδιου μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 74 μονάδες.
 
Οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,9% στα 406,75 δισ. δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Φεβρουάριο και επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Παράλληλα, το υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά την άνοδο του Ιουλίου στο +0,6% από +0,8%.

Τον ίδιο μήνα οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2009 καθώς η τιμή της βενζίνης σημείωσε άλμα. Ο δείκτης των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι τιμές βενζίνης σημείωσαν άλμα 9,0%. Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα σημείωσε οριακή άνοδο 0,1%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρότερη άνοδο 0,6% του δείκτη τιμών καταναλωτή με αύξηση του δομικού δείκτη κατά 0,2% τον Αύγουστο.
 
 Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,2% τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο του 2009. Τα στοιχεία για την Ιούλιο αναθεωρήθηκαν καθοδικά και έδειξαν αύξηση 0,5% της βιομηχανικής παραγωγής αντί για 0,6% που είχε ανακοινώσει αρχικά η Federal Reserve. Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας υποχώρησε στο 78,2% από 79,2% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία ήταν πολύ χειρότερα των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3% και της εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητας στο 79%.
 
Τα επιχειρηματικά αποθέματα τον Ιούλιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Ιανουάριο καθώς αυξήθηκαν κατά 0,8% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,592 τρισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρότερη άνοδο 0,4%. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,9% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,241 τρισ. δολ. σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Δεκέμβριο.

Από το χώρο των επιχειρήσεων η Western Digital ανακοίνωσε η διανομή τριμηνιαίου μερίσματος 25 σεντς ανά μετοχή και την αύξηση του ύψους του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών κατά 1,5 δισ. δολ. Για τη χρήση του 2013 η εταιρεία έχει ως στόχο την επιστροφή περίπου του 50% των ελεύθερων ταμειακών ροών με τη μορφή αγοράς ιδίων μετοχών, μερισμάτων ή ιδιωτικών συναλλαγών. Παράλληλα ανακοίνωσε πως για το πρώτο τρίμηνο του 2013 πωλήσεις 3,9 έως 4 δισ. δολ. ενώ προηγουμένως έκανε λόγο για πωλήσεις ύψους 4,2 έως 4,3 δισ. δολ. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε 3,57% στα 41,06 δολ.

Στο ιστορικό υψηλό των 696,98 δολ. έφτασε ενδοσυνεδριακά η μετοχή της Apple καθώς η εταιρεία ξεκίνησε να δέχεται παραγγελίες για το iPhone 5.Η νέα συσκευή της Apple θα είναι διαθέσιμη επίσης από τις Verizon, Sprint Nextel και AT&T. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στα 691,28 δολ. με άνοδο 1,2%.

Τέλος, έγινε γνωστό πως από μετά από το κλείσιμο της 21ης Σεπτεμβρίου η United Health θα αντικαταστήσει την Kraft Foods στον Dow Jones. Η μετοχή της Kraft υποχώρησε 0,5% στα 39,93 δολ. ενώ της United Health ενισχύθηκε 0,67% στα 54,25 δολ.


ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου