Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Γερμανοί «μπλόκαραν» το πανευρωπαϊκό ταμείο για τις τράπεζες

Το Βερολίνο «μπλόκαρε» το σχέδιο της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός νέου «υπερταμείου» για τις τράπεζες, που θα προσέφερε εγγυήσεις για τις καταθέσεις και κυρίως θα λειτουργούσε συμπληρωματικά με την ενιαία εποπτική αρχή τραπεζών, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίσει πλήρως τη σταθερότητα στον τραπεζικό κλάδο στην Ευρωζώνη.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times - που μάλιστα υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της το σχετικό προσχέδιο της Κομισιόν – οι αντιρρήσεις της Γερμανίας ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει το σχέδιό της για ένα ενιαίο ταμείο εγγύησης των καταθέσεων, ύψους 5 τρισ. ευρώ στις τράπεζες της Ευρωζώνης, το οποίο επρόκειτο να παρουσιαστεί την Παρασκευή στους υπουργούς Οικονομικών, κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Η Κομισιόν, αναφέρει το δημοσίευμα, σχεδίαζε να ανακοινώσει αναλυτικό οδικό χάρτη για τη δημιουργία του ταμείου αυτού -το οποίο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση τραπεζών-, ταυτόχρονα με τις προτάσεις που παρουσίασε για μία ενιαία εποπτική αρχή των τραπεζών της Ευρωζώνης. Στο προσχέδιο προβλεπόταν η δημιουργία δύο νέων οργανισμών και η επιβολή ενός νέου φόρου στις τράπεζες της Ευρωζώνης, ενώ καθοριζόταν και το χρονοδιάγραμμα για τη σχετική νομοθετική πρόταση.

Το σχετικό τρισέλιδο τμήμα, όμως, απαλείφθηκε την 11η ώρα, μετά τις διαμαρτυρίες από το Βερολίνο ότι ήταν πρόωρο και μη ρεαλιστικό! Επί της ουσίας όμως, γράφουν οι FT, οι Γερμανοί συμφωνούν μεν ότι η τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί η κρίση, πλην όμως στην εσωτερική τους πολιτική σκηνή έχουν μείζον πρόβλημα, αφού στη Γερμανία είναι «πολιτικά εκρηκτικό» το θέμα του ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρωζώνη μιας και προβάλλεται ως ουσιαστική εγγύηση των καταθέσεων στην Ισπανία και στις υπόλοιπες χρεωμένες χώρες από τους Γερμανούς φορολογούμενους!
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου