Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Κύπρος:Η κυβέρνηση έδωσε κρυφά στην ΑΗΚ €20 εκατ. από τη Λαϊκή Τράπεζα

Λευκωσία: Κρυφό παρατράβηγμα €20 εκατ. από την «κρατική» πλέον Λαϊκή Τράπεζα διευθέτησε η κυβέρνηση για την ΑΗΚ και μάλιστα χωρίς την έγκριση της Βουλής. Κι αυτό για να κρύψει το γεγονός ότι έκανε πίσω στη δέσμευσή της να πληρώσει τα €25 εκατ. για την ενοικίαση των γεννητριών, που έφερε η ΑΗΚ μετά την έκρηξη στο Μαρί.

Προηγουμένως, η ΑΗΚ απείλησε ότι δεν θα δώσει στο κράτος τα €25 εκατ. από τα €30 εκατ. που οφείλει να καταβάλει για επιστροφή ΦΠΑ, αφού δεν έχει μία για να πληρώσει μισθούς τον Σεπτέμβριο.


Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να καταβάλει στην ΑΗΚ το τελευταίο ποσό των €25 εκατ. για την ενοικίαση των γεννητριών, επικαλούμενη τα γνωστά οικονομικά προβλήματα.

Η ΑΗΚ επέμενε ότι η κυβέρνηση πρέπει να της καταβάλει το ποσό, αφού αυτό αφενός αποτελεί σαφή κυβερνητική δέσμευση, αφετέρου η δέσμευση αυτή είχε δοθεί προς τον Ρυθμιστή Ενέργειας, που αφαίρεσε το ποσό αυτό από το χαράτσι του 6,96% στους λογαριασμούς λόγω Μαρί. Επιπρόσθετα, η ΑΗΚ εξηγεί, σε χαρτοπόλεμο που ξέσπασε με την κυβέρνηση, ότι το ποσό πρέπει να καταβληθεί άμεσα, επειδή η ρευστότητα του ημικρατικού οργανισμού βρίσκεται σε μηδενικό σημείο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταβάλει ούτε τους μισθούς Σεπτεμβρίου στους εργαζόμενους της.

Η κυβέρνηση απάντησε και πάλι αρνητικά. Η ΑΗΚ από τη πλευρά της απείλησε ότι δεν θα δώσει στο κράτος τον οφειλόμενο ΦΠΑ ύψους €25 εκατ.

Το Υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε έντονα και ο χαρτοπόλεμος συνεχίστηκε, μέχρι που η κυβέρνηση πρότεινε στην ΑΗΚ όπως διευθετήσει -στα κρυφά και χωρίς την απαιτούμενη έγκριση της Βουλής- άμεση αύξηση του παρατραβήγματός του ημικρατικού οργανισμού στην «κρατική» πλέον Λαϊκή Τράπεζα, ώστε να επιλύσει το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας. Όπερ και εγένετο.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με την παρούσα κρυφή αύξηση παρατραβήγματος που έγινε με κυβερνητικές οδηγίες, στην προηγούμενη αύξηση παρατραβήγματος η ΑΗΚ είχε προκηρύξει διαγωνισμό, ώστε να εξασφαλίσει ανεκτά επιτόκια, ενώ αυτό έγινε με φανερές κρατικές εγγυήσεις εγκεκριμένες από τη Βουλή.

«Τη νύφη θα πληρώσουν» και πάλι οι καταναλωτές, μέσω λογαριασμών.


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου