Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

«Φωτιά» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

«Φωτιά» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
Όποιο σπίτι ή πολυκατοικία το σκέφτηκε να βάλει φυσικό αέριο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν το έπραξε, θα το έχει πια μετανιώσει οικτρά.
Ή, τουλάχιστον, θα το μετανιώσει την επόμενη φορά που ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής καλέσει τον «πετρελαιά» για να του γεμίσει το ντεπόζιτο.
Από την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και μαζί του η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, ένα δεδομένο που αλλάζει με απελπιστικό τρόπο για τα περισσότερα νοικοκυριά το κόστος του.

Όπως όλα δείχνουν, σε  σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει περίπου 45 λεπτά ακριβότερα ανά λίτρο. Μιλάμε για μια αύξηση της τάξεως του 50%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, στα μεγάλα αστικά κέντρα και για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων, η τιμή θα ξεκινήσει από τα 1,35 ως 1,37 ευρώ ανά λίτρο.
Όσο πιο μακριά βρίσκεται μια περιοχή από τα διυλιστήρια, η τιμή θα ανεβαίνει, με τις εκτιμήσεις των μέγιστων τιμών να κινούνται κοντά στο 1,44 ευρώ ανά λίτρο, για τους πιο ακριτικούς νομούς της χώρας!
Για να κάνει κανείς την σύγκριση, πέρσι τον Οκτώβριο, σε Αθήνα κα Θεσσαλονίκη, αγόραζε κανείς ποσότητα άνω των 1.000 λίτρων με περίπου 92 λεπτά το λίτρο, ενώ η μέγιστη τιμή (για μικρές ποσότητες ή για απομακρυσμένες περιοχές) δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ.
Χθες η συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων και των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης, που πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικό αντικείμενο την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το θέμα της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης και τις αντιδράσεις των επαγγελματιών του χώρου, φαίνεται πως οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Οι βενζινοπώλες απειλούν ότι δεν θα ξεκινήσουν τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης από τη Δευτέρα. Οι πρατηριούχοι υποστηρίζουν ότι η ζήτηση έτσι κι αλλιώς θα είναι μικρή, λόγω της υψηλής τιμής, των καλών ακόμη καιρικών συνθηκών, της ευρείας χρήσης εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (κλιματιστικά, φυσικό αέριο, σόμπες), αλλά και του γεγονότος ότι πολλοί καταναλωτές είχαν προνοήσει να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης από τον Απρίλιο - Μάιο ενόψει της αύξησης της τιμής.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου