Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Το Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ!!!

Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον μακροχρόνιο ρόλο της στην ένωση της ηπείρου, ανακοίνωσε σήμερα η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Το βραβείο αυτό θεωρείται ηθική υποστήριξη προς την ΕΕ η οποία αγωνίζεται να επιλύσει την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει.

Η Επιτροπή εξήρε την 27μελή ΕΕ για την ανοικοδόμηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και για το ρόλο της στην εδραίωση της σταθερότητας σε πρώην κομμουνιστικές χώρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, θα απονεμηθεί στο Όσλο, στις 10 Δεκεμβρίου.

«Το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια τεράστια τιμή για την ΕΕ. Είναι η πιο μεγάλη αναγνώριση για τα βαθιά πολιτικά  κίνητρο πίσω από την Ένωση», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι,

Ο κ. Ρομπάι πρόσθεσε ότι «είναι μια μοναδική προσπάθεια από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη να ξεπεράσουν τον πόλεμο και τις διακρίσεις και να διαμορφώσουν από κοινού μια ήπειρο ειρήνης και ευημερίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε, μέσω Twitter, ότι το βραβείο ειρήνης στην ΕΕ «είναι μια μεγάλη τιμή για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλους τους 500 εκατ. Πολίτες».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «ενθάρρυνση» για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης το οποίο συνέβαλε να διατηρηθεί η ειρήνη στην Ευρώπη.

«Διαπιστώνουμε μια ενθάρρυνση του μεγάλου ειρηνευτικού σχεδίου που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Για μια μεγάλη ημέρα ια την Ευρώπη έκανε λόγο από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν.

«Αυτό το βραβείο προφανώς τιμά τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 60 χρόνια στην ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες, που επιπλέον είναι οικουμενικές ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι μια ημέρα υπερηφάνειας για κάθε ευρωπαίο» είπε  ο  Ολι Ρεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε «βαθειά συγκινημένος για την τιμή αυτή προς την ΕΕ».

«Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει συμφιλίωση. Μπορεί να αποτελέσει έμπνευση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα μοναδικό σχέδιο ενοποίησης που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη και το μίσος με την αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβί χαρακτήρισε τη βράβευση την ως «ανταμοιβή σε μια μοναδική ιστορική διαδικασία».

«Είναι η ανταμοιβή της μοναδικής ιστορικής διαδικασίας που αποτελεί η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πιο ολοκληρωμένη περιφερειακή οντότητα στον κόσμο και είναι εκεί που σημειώθηκαν οι πιο αιματηρές συρράξεις. Οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι ήταν στην πραγματικότητα ευρωπαϊκοί, παρόλο που ανεφλέγη όλος ο πλανήτης», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Ζοσπέν (1997-2002).

Ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε «την πορεία που ακολουθήθηκε» μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναφέρθηκε σε «μια ενωμένη Ευρώπη, που ζει εν ειρήνη και με σταθερούς θεσμούς».

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέφερε ότι πρόκειται για «μια σημαντική και ορθή απόφαση από την Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ» και «μια μεγάλη ενθάρρυνση για το λαό της Ευρώπης. Σημειώθηκε τη σωστή στιγμή για μεγαλύτερη ομοψυχία στην Ευρώπη και ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που πιέζουν να υπάρξει στενότερη ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είναι μια ξεκάθαρη απόρριψη του εθνικισμού και της επιδίωξης μόνον εθνικών σκοπών. Η Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ αξίζει το σεβασμό μας για την απόφαση αυτή. Και οι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθούν αυτή την υψηλή τιμή ως κίνητρο για να συνεχίσουν με όλη τους την δύναμη τον δρόμο της στενότερης ολοκλήρωσης», πρόσθεσε ο Σρέντερ.

Τη βράβευση της ΕΕ με το Νόμπελ Ειρήνης χαιρέτισε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στην ΕΕ, η οποία έπαιξε μείζονα ρόλο για την επούλωση των πληγών της Ιστορίας και την προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της συνεργασίας σε όλη τη γηραιά ήπειρο» πρόσθεσε.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου