Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Στήριξη ναι, λεφτά όχι...

Η κυβέρνηση φοβάται το “ατύχημα” στον χρόνο που απομένει μέχρι την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ στα οποία έχει επί της ουσίας τοποθετήσει ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα. Ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς κατέστησε σαφές στους 26 εταίρους ότι η παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής έχει συγκεκριμένο στόχο τον οποίον ο ίδιος και η κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να πετύχουν: να ξεμπλοκάρει το ελληνικό πρόγραμμα.

Τα 31,5 δισ. βεβαίως μόνο εμμέσως θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία - αν οι τράπεζες δώσουν νέα δάνεια - τη στιγμή που οι απαιτήσεις τρέχουν ενώ δεν είναι και καθόλου σίγουρο ότι θα έρθουν όλα μαζί...


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφώνησε μια από τις μακρύτερες σε χρόνο τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της συνόδου περιγράφοντας με μεγάλη λεπτομέρεια τη διαδικασία της ελληνικής προσαρμογής.

«Ο κ. Σαμαράς μας ενημέρωσε διεξοδικά για την κατάσταση στη χώρα του. Θέλω να σας μεταφέρω την εκτίμηση γύρω από το τραπέζι σε σχέση με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τις αξιέπαινες θυσίες του ελληνικού λαού. Αναμένουμε βεβαίως από την κυβέρνηση να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Χ.Β. Ρόμπεϊ κατά την καταληκτική συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια ανέγνωσε τη δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Η δήλωση των «17» για την Ελλάδα

Έκανε ρητή αναφορά στην απόφαση για άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο έτος, αλλά και την ανάκτηση του 70% της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την περασμένη δεκαετία. Απαρίθμησε ένα προς ένα τα πολύ βαριά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί με την τρόικα. Στη συνείδηση των εταίρων έχει αποτυπωθεί ότι ποτέ άλλοτε στα τρία χρόνια μνημονίου δεν έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα 9,5 δισ. σε ένα έτος. Για τα ελληνικά μεγέθη αυτή η προσαρμογή είναι ούτως ή άλλως ανήκουστη.

Πηγές του συμβουλίου που είναι σε γνώση της πλήρους τοποθέτησης του πρωθυπουργού μιλούσαν για πολύ θετική ανταπόκριση από τους περισσότερους εταίρους. Αυτό βεβαίως δε σταμάτησε ορισμένους εκ των 27 από το να απαιτήσουν να μη μπει λέξη στα συμπεράσματα για την Ελλάδα, όπως και έγινε, ενώ τελικά οι 17 της ευρωζώνης με ενορχήστρωση Γιούνκερ εξέδωσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής μια γραπτή δήλωση της ευρωζώνης που συγχαίρει και δίνει κουράγιο στις ελληνικές αρχές για τη συνέχιση της προσαρμογής. Μια καλή δήλωση βεβαίως δεν σημαίνει εκταμίευση, το Συμβούλιο δεν εξουσιοδότησε κανένα eurogroup για κάτι τέτοιο (άλλωστε αυτό θα ήταν αντικανονικό), η συζήτηση για την Ελλάδα δεν είχε το απαραίτητο βάθος, οι πάντες παραπέμπουν ακόμα στην έκθεση της τρόικας και τα θεμελιώδη για την ελληνική οικονομία δεν έχουν αλλάξει.

Το real.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος είχε από πρώτο χέρι “κοινοτική” πληροφόρηση για την ρεαλιστικά αρνητική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται ακόμα το “ατύχημα” στο δρόμο προς τη δόση, το οποίο μπορεί να είναι πολιτικό, δημοσιονομικό ή διεθνές.

Το βασικότερο εμπόδιο, η έκθεση βιωσιμότητας δεν έχει εκπονηθεί, υπάρχουν πολύ διαφορετικές αναλύσεις ακόμα και μεταξύ των εταίρων, αλλά όλες ξεκινάνε από την αρνητική παραδοχή ότι ο στόχος του 120% χάθηκε. Οι πλέον αισιόδοξες μιλάνε για ποσοστά κοντά στο 130% ενώ το ΔΝΤ με κανέναν τρόπο δεν έχει δείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει το καταστατικό του, να κάνει τα στραβά μάτια για τη βιωσιμότητα και να εκταμιεύσει τη δόση.

Ελλείψει σήματος από το ΔΝΤ οι 17 του ευρώ θα βγάλουν, το πιθανόν στις 12 του Νοέμβρη απόφαση για τη δόση “υπό την αίρεση της συναπόφασης του ΔΝΤ”, δηλαδή θα αποφασίσουν αλλά δεν θα εκταμιεύσουν μέχρι να τα βρουν με το Ταμείο. Μέχρι τότε στην Αθήνα θα πρέπει να περνάνε νομοσχέδια που δεν είδαν την πόρτα της βουλής 2,5 χρόνια. Η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει για όλες τις εκκρεμότητες, από τα κλειστά επαγγέλματα και την αγορά ενέργειας μέχρι το διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ, την πώληση λιγνιτοεργοστασίων και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Εκεί μπορεί να περιμένει το πολιτικό ατύχημα, τη στιγμή που τα συνδικάτα και οι διάφορες κοινωνικές ομάδες θα διαδηλώνουν και θα δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή. Ακόμα όμως και με όλα τα κομμάτια του παζλ στημένα στην Αθήνα, η στάση του ΔΝΤ δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

Το πλέον όμως ανησυχητικό στοιχείο είναι πως η διενέργεια “PR” (δημοσίων σχέσεων) από την Μέρκελ και τους εταίρους, επαναλαμβάνοντας “πόσα πολλά γίνονται στην Ελλάδα”, ίσως και να είναι μια έμμεση προετοιμασία της κοινής τους γνώμης για το σημείο που οι εταίροι στην Ένωση θα πρέπει πλέον να διαχειριστούν την ελληνική υπόθεση μόνοι τους...

Συμβιβασμός για την τραπεζική Ένωση

Όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο Χ.Β. Ρόμπεϊ όσο και ο Ζ. Μπαρόζο οι 27 συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τη νομοθετική προετοιμασία για την κεντρική τραπεζική εποπτεία στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους με σκοπό να λειτουργήσει κάποια στιγμή στη διάρκεια του 2013.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά και αφού οριστούν μια σειρά ανοικτών λεπτομερειών κυρίως γύρω από το ρόλο της ΕΚΤ θα είναι μελλοντικά δυνατή και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως είχαν οραματιστεί οι ηγέτες τον Ιούνιο, επεσήμανε ο Χ.Β. Ρόμπεϊ.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έπεσαν και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες προτάσεις τις οποίες είχε προσεκτικά ετοιμάσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, όπως η σύναψη προληπτικών συμφωνιών-μνημονίων με κράτη-μέλη που επιθυμούν να υποβοηθηθούν σε μεταρρυθμίσεις αλλά και για το πως θα ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος στα επίπεδα που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου