Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Βγήκαν τα... γιαταγάν(ι)α στη Βουλή για το κάπνισμα

Διαστάσεις κοινοβουλευτικής βεντέτας λαμβάνει η κόντρα μεταξύ του κ. Ανδρέα Ψυχάρη (ΝΔ) και των κυριών Ολγας Γεροβασίλη, Χρυσούλας Γιαταγάνα (Αν. Ελ.) και μιας συνεργάτιδας του κ. Τερενς Κουϊκ με αφορμή το κάπνισμα!

Η αρχή της διαμάχης ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη όταν στο περιθώριο συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής, οι κυρίες Γεροβασίλη, Γιαταγάνα και η συνεργάτης του κ. Κουίκ βγήκαν από την αίθουσα της Γερουσίας προκειμένου να καπνίσουν. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ψυχάρη ο οποίος με έντονες παρατηρήσεις υπενθύμισε στις κυρίες ότι το κάπνισμα εντός Βουλής απαγορεύεται. Εξίσου έντονη όμως φαίνεται πως ήταν και η αντίδραση της κυρίας Γεροβασίλη η οποία του απάντησε  «θα εφαρμόζω όποιο νόμο θέλω, όπως θέλω και όποτε γουστάρω» ενώ η συνεργάτης ανέφερε «εσείς κάψατε την Ελλάδα εμείς θα καπνίζουμε».


Όταν δε το περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας, οι κυρίες Γεροβασίλη, Γιαταγάνα αλλά και η κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη (Αν. Ελ) και ο κ. Παύλος Βογιατζής (ΝΔ) που ήσαν αυτόπτες μάρτυρες προχώρησαν σε κοινή δήλωση δίνοντας την δική τους εκδοχή για τα γεγονότα.

«Αντε από δω ρε τσόλι - τσόκαρο»

Αναλυτικά στο κείμενο αναφέρουν: «Δίπλα στην αίθουσα της Γερουσίας (και όχι στον προθάλαμο αυτής ή έξω απ’ αυτήν, όπως κατά περίπτωση αναπαράγεται) υπάρχει κλειστός χώρος, ο οποίος είθισται να χρησιμοποιείται από βουλευτές στα διαλείμματα των Επιτροπών ως χώρος καπνίσματος. Σ’ αυτόν βρισκόταν ο βουλευτής  Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής (Ν. Δ.) ο οποίος συνομιλούσε με την βουλευτή Άρτας κα Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ) και λίγο πιο πέρα οι βουλευτίνες των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  κ.κ. Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα (Α΄ Θεσσαλονίκης) και Μαρίνα Χρυσοβελώνη (Μαγνησίας), οι οποίες συνομιλούσαν με  μία συνεργάτιδα του βουλευτού Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τέρενς - Σπένσερ – Νικολάου Κουίκ. Ο κ. Ψυχάρης περνώντας έξω από τον συγκεκριμένο χώρο, είδε από την ανοιχτή πόρτα τέσσερις από τους πέντε, καθώς η Μαρίνα Χρυσοβελώνη δεν κάπνιζε και ούτε καπνίζει, να συζητούν καπνίζοντας. Εισήλθε στο χώρο και στόχευσε την συνεργάτιδα του κου Κουίκ, τονίζοντάς της με έντονο ύφος πως καπνίζει εκεί, χωρίς μάλιστα να έχει καν τη βουλευτική ιδιότητα. Όταν αυτή αντέδρασε, λέγοντάς του πως το μνημόνιο που αυτός στηρίζει δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ το ότι η ίδια καπνίζει στον συγκεκριμένο χώρο, ο βουλευτής εξεμάνη και της επιτέθηκε φραστικά, χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (άντε από εδώ ρε τσόλι, τσόκαρο κ.ά.). Η κα Γεροβασίλη προσέτρεξε προς υπεράσπισή της, λέγοντάς του σε έντονο ύφος πως είναι ενοχλητικά προκλητικός, του ζήτησε να αποχωρήσει από τον χώρο για να λήξει το συμβάν και μεταξύ τους ακολούθησε έντονος φραστικός διαπληκτισμός.

Κατά τη διάρκεια των λεκτικών διαξιφισμών, η βουλευτής Άρτας είπε: «Δεν είσαι εσύ αυτός που θα μου πει εάν θα εφαρμόσω το νόμο, πού και πότε. Το γνωρίζω και το κάνω από μόνη μου. Πάντως, το μνημόνιό σου που καταλύει το σύνταγμα δεν πρόκειται να το εφαρμόσω. Θα το ανατρέψω»».

Από την άλλη, ο κ. Ψυχάρης με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη επιμένει στην αρχική εκδοχή, ότι δηλαδή στην «επισήμανσή μου ότι το κάπνισμα απαγορεύεται στην Βουλή, η απάντηση που πήρα επι λέξει από την κυρία Γεροβασίλη είναι: Θα εφαρμόσω όποιο νόμο θέλω, όπως θέλω και όποτε γουστάρω» ενώ επισημαίνει και την συμπαράσταση των υπόλοιπων βουλευτών «στο δικαίωμα της παρανομίας».

Τέλος ο βουλευτής εξηγεί «με ενοχλεί το κάπνισμα αλλά πιο πολύ με ενοχλεί η άποψη της κυρίας Γεροβασίλη που θεωρεί ότι μπορεί να εφαρμόζει τους νόμους «όποτε γουστάρει»/ Μου θυμίζει δε και λίγο την Πετροβασίλη, στη γνωστή ελληνική ταινία την οποία κανείς δεν τόλμησε να την επαναφέρει στην τάξη μέχρι που βρέθηκε ένας τολμηρός παιδαγωγός…».


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου