Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

«Πονοκέφαλος» οι εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Λευκωσία: Τη θέση ότι ο διαχωρισμός των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Κύπρο και την Ελλάδα, αποτελεί κομβικό σημείο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, εκφράζει η Λευκωσία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στην Ελλάδα, επηρεάζει, μέσω του τραπεζικού συστήματος και την κυπριακή οικονομία.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τονίζουν την ανάγκη ξεκαθαριστεί το ακριβές ύψος των ζημιών των κυπριακών τραπεζών από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να γνωρίζουμε το ποσό που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Στέφανος Στεφάνου, επανέλαβε, ότι η Κύπρος, υποχρεώθηκε να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, λόγω της ανάγκης για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ανέφερε επίσης ότι η «επεκτατική τακτική» που ακολούθησαν οι κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο και το εξωτερικό είχαν αρνητικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία.

«Γι’ αυτό», πρόσθεσε, «στο πλαίσιο της εξυγίανσης του τραπεζικού μας συστήματος, επιδιώκουμε χαλάρωση της σχέσης των εργασιών των τραπεζών στην Κύπρο και την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι πρέπει να εξετασθεί και να ξεκαθαριστεί το ακριβές ύψος των ζημιών των κυπριακών τραπεζών από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Αρχικά», ανέφερε, «είχε ανακοινωθεί πως οι ζημιές ανέρχονταν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αργότερα διαβάσαμε, ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 10 δισ.», επικαλούμενος δημοσίευμα του «Φ».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη ότι «εάν πράγματι, το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 10 δισ. τότε το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 150%, οπότε δεν θα είναι βιώσιμο, και δεν θα μπορεί να το αντέξει ο πολίτης».

«Το σημαντικότερο στοιχείο για τη βιωσιμότητα ενός Μνημονίου, είναι η συμπερίληψη, ή όχι, του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν στο Μνημόνιο, δεν συμπεριληφθεί το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε το δημόσιο χρέος, δεν θα ξεφύγει από το 100% και θα είναι βιώσιμο.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι, αν συμπεριληφθεί και το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, τότε το επίπεδο του δημόσιου χρέους, θα ανέβει σε «μή βιώσιμα επίπεδα» και ότι «θα έχουμε εξελίξεις, πιο αρνητικές από την Ελλάδα και ενδεχομένως να βρεθούμε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Ευρωζώνη».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου